Bloggen närmar sig 30.000 besökare. Det tänkte jag fira med en liten tävling. Vinsten består av ett hemligt, men bakrelaterat paket. Vill du vara med och tävla så gör du följande:
- För en lott: kommentera detta inlägg.
- För två lotter: kommentera detta inlägg och gilla Clina Svenskon på facebook/dela på facebook.
- För tre lotter: kommentera detta inlägg, gilla Clina Svenskon på facebook/dela på facebook, samt skriv om
tävlingen i din blogg och länka hit.
Tävlingen pågår fram till 4.12 kl. 23:59.
27 november 2011
Pepparkakshus
Lovade för en tid sedan att göra ett pepparkakshus som vinst till ett lotteri. Eftersom jag för tillfället har arbete upp över öronen, tänkte jag först säga nej. MEN, eftersom jag tycker att pengarna som man får in på lotteriet går till ett mycket bra ändamål så jag ville gärna bidra med detta. Alla pengar som samlas in ges till människor som inte har det så gott ställt och som kanske inte har möjlighet att fira jul på samma sätt som många av oss gör.
Pepparkakshuset är gjort på följande deg:
1½ dl vatten
4 dl socker
1 dl sirap
300 g smör
1 msk kanel
1 msk nejlika
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat/matsoda
Koka upp vatten och socker. Häll det i en skål. Tillsätt smör, sirap och kryddor till det varma sockervattnet. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda med resten av degen. Arbeta ihop till en deg. Strö lite mjöl ovanpå degen och sätt lock på skålen. Låt den stå i kylen i minst ett dygn.
Kristyr
1 äggvita
1 kork ättika
ca 5 dl florsocker
Vispa äggvitan styv. Rör ner ättika och tillsätt florsockret. Sedan är det bara att börja spritsa. Jag har både dekorerat och limmat ihop pepparkakshuset med denna kristyr. Som jag skrivit tidigare om mina pepparkakshus så gillar jag inte smaken av bränt socker när det är dags för husdemolering!
19 november 2011
Bröllopstårta
Jag fick en förfrågan om att göra en bröllopstårta till Annika och Johans bröllopsfest. Jag blir så otroligt överväldig av en sådan förfrågan. Tänk att någon vill att jag ska göra deras bröllopstårta! De önskade en våningstårta och den fick gärna vara täckt i vit sugarpaste. De ville också gärna att jag skulle göra en caketopper av dem ovanpå tårtan. Tårtan fick gärna gå i samma färger som bröllopet; vitt, svart och rött. Jag försökte göra likadana blommor på tårtan som fanns i brudbuketten. Med hjärtat i halsgropen klarade vi (min lillebror och jag) av att leverera tårtan till festen. Vår väg som INTE är i bästa skick för tillfället gjorde transporten till en mardröm. Det är inte lätt att transportera våningstårtor på guppiga vägar... Men tårtan kom sig fram!
Tårtan består av ljusa tårtbottnar och en mandelbotten. De är fyllda med hallonmousse, blåbärsmousse och vaniljbavaroise. Den är spacklad med cream cheese frosting och täckt med hemgjord sugarpaste. Dekorationerna är gjorda i en blandning av marsipan och sugarpaste och caketoppern är gjord i sugarpaste och gumpaste.
Blåbärsmousse
Har testat en ny tårtfyllning och jag tyckte att den var otroligt god! Passar perfekt med t.ex. hallonmousse.
200 g blåbär
en skvätt vatten
½-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl grädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka blåbär, socker och lite vatten i en kastrull. Koka i ca 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och rör ner vaniljsocker och gelatinbladen. Sätt blandningen i kylskåp för att kallna. Vispa sönder färskosten och rör ner blåbärsblandningen. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i moussen. Den här mängden räcker till att fylla en tårta på ca 26 cm i diameter.
200 g blåbär
en skvätt vatten
½-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl grädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka blåbär, socker och lite vatten i en kastrull. Koka i ca 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och rör ner vaniljsocker och gelatinbladen. Sätt blandningen i kylskåp för att kallna. Vispa sönder färskosten och rör ner blåbärsblandningen. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i moussen. Den här mängden räcker till att fylla en tårta på ca 26 cm i diameter.
14 november 2011
Tonfiskrullar
Det här är något som brukar ha strykande åtgång hos oss. Barnen fullkomligt älskar tonfiskrullar. Varje gång vi gör de här rullarna brukar vi ta vad vi har, alltså vad som råkar finnas i skåpen :) Så, innehållet varierar lite från gång till gång. Men det här receptet brukar vi utgå från:
tunnbröd
salladsblad
1 brk tonfisk
ca 20 cm saltgurka
1 röd paprika
3-4 msk crème fraîche
3 msk rödlök
salt
Mosa tonfisken och blanda med crème fraîche. Smaka av med salt och peppar. Hacka löken och skär saltgurka och paprika i bitar. Rör ihop med det andra. Bred ut röran på tunnbröden och lägg ett salladsblad ovanpå. Rulla ihop tunnbrödet och skär i lite mindre rullar.
13 november 2011
Mimmitårta
Agnes önskade sig en tårta i 50-tals stil till sin födelsedag. Jag fick några förslag på vad som kunde vara på och hur den kunde se ut, men fick själv välja designen. Eftersom Agnes gillar Mimmi fick det bli en prickig tårta med Mimmi på. Lite 50-tals stil är det väl över den eller? :) Tårtan består av sockerkaksbottnar smaksatta med kakao. Den är fylld med vaniljmousse, hallon och daimmousse. Den är spacklad med cream cheese frosting och täckt med marsipan. Mimmi är gjord i sugarpaste.
Daimmousse
150 g daimchoklad
2 dl grädde
100 g färskost
Bryt chokladen i bitar. Värm grädden i en kastrull och lägg i chokladen. Låt INTE grädden koka. Värm tills chokladen har smält. Låt blandningen kallna helt och hållet. Gärna i kylskåpet över natten. Vispa sedan upp den kalla chokladblandningen tillsammans med färskosten.
Daimmousse
150 g daimchoklad
2 dl grädde
100 g färskost
Bryt chokladen i bitar. Värm grädden i en kastrull och lägg i chokladen. Låt INTE grädden koka. Värm tills chokladen har smält. Låt blandningen kallna helt och hållet. Gärna i kylskåpet över natten. Vispa sedan upp den kalla chokladblandningen tillsammans med färskosten.
12 november 2011
Att täcka en tårta steg för steg
Börja med att spackla tårtan. För att undvika att marsipanlocket smälter kan man spackla tårtan med en smörkräm. Nu råkar jag att ha bilder på olika tårtor. Tårtan som har marsipanlocket på nedan är en annan än den som är spacklad med smörkräm ovan :)
Kavla marsipanlocket ca 3 mm tjockt och lägg det ovanpå tårtan. Kavla locket betydligt större än tårtan så är det lättare att undvika veck på marsipanen.
Dra och för marsipanen på plats.
Släta till marsipanen.
Skär bort den överflödiga marsipanen.
Färdigt!
Pingvinerna från Madagaskar-tårta
Hannes fyllde 6 år och han gillar pingvinerna från Madagaskar. Hans mamma önskade en tårta med det temat. Jag är inte så grymt insatt i filmen. Har sett vissa bitar ur filmen men inte mycket mer. Jag rådfrågade min lillebror som berättade lite mera om dem. De vistas i en djurpark och rymmer ibland därifrån genom en brunn. När jag googlade filmen hittade jag oftast pingvinerna stående nära varandra med olika miner och ansiktsuttryck. Det försökte jag fånga i mina sugarpaste-pingviner :)
Staket |
Brunnslock och brunnshålet skymtar i mitten. |
Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fyll med hallonmousse och chokladkräm. Tårtan är spacklad med cream cheese frosting och täckt med marsipan. Dekorationerna är i huvudsak gjorda i sugarpaste.
11 november 2011
Att fylla en tårta steg för steg
Börja med att sätta färskfolie i samma kakform som du gjort tårtbottnen. Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den översta bottnen upp och ner i bottnen av kakformen.
Fukta tårtbottnen med t.ex. saft eller sockervatten. Bred på det första lagret fyllning.
Lägg den mellersta bottnen på och bred ut följande fyllning.
Sätt på den understa bottnen och täck med färskfolien. Lägg en tyngd ovanpå. Jag brukar sätta mjölkburkar! Låt den med fördel stå i kylskåpet över natten.
10 november 2011
Tårtbotten steg för steg
Börja med att klämma fast ett bakplåtspapper i bottnen på en springform. Smörj och bröa sedan formen.
Mät upp ägg, socker och mjöl i lika stora delar. Blanda 1½ tsk bakpulver i mjölet. Ersätt eventuellt en del av mjölet med kakao.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blandningen är färdigvispad när smeten lämnar spår ovanpå ytan.
Sikta ner mjölet och i det här fallet kakao och rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
9 november 2011
Skärtorsdagskaka
Den här är en storfavorit i vår familj. Den har förekommit på många kalas och kommer troligtvis att göra det även i fortsättningen. Kakan görs i långpanna och skärs med fördel följande dag. Kakan och namnet har ingenting med påsken att göra utan "bakas på onsdag och skärs på torsdag", därav namnet skärtorsdagskaka. Jag valde att lyxa till mina bitar eftersom jag hade äran att ha några av mina kära kollegor på besök:o). Kakan går utmärkt att äta utan några extra tillbehör.
300 g smör
4½ dl socker
3 ägg
1½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull. Blanda i ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och sikta i kastrullen. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader varm ugn och grädda i 15-20 minuter.
Glasyr
2 dl grädde
2 msk sirap
100 g mörk choklad
2 dl socker
100 g smör
Koka grädde, sirap, choklad och socker i 15-20 minuter, under omrörning. Ta blandningen av plattan och rör i smöret. Bred glasyren över kakan och låt den stå till följande dag.
300 g smör
4½ dl socker
3 ägg
1½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull. Blanda i ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och sikta i kastrullen. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader varm ugn och grädda i 15-20 minuter.
Glasyr
2 dl grädde
2 msk sirap
100 g mörk choklad
2 dl socker
100 g smör
Koka grädde, sirap, choklad och socker i 15-20 minuter, under omrörning. Ta blandningen av plattan och rör i smöret. Bred glasyren över kakan och låt den stå till följande dag.
6 november 2011
Tomatbröd
Bakade igår ett mycket gott bröd gjort på tomatkross. Vi blev alla överraskade av den mycket goda smaken. Jag gillar ju bröd med malt-smak och det fick jag i det här! Väl värt att pröva och lättbakat också!
2 bröd
500 g tomatkross
50 g jäst
1 msk salt
1½ dl sirap
3/4 dl malt
3/4 dl rågkli
3/4 dl havrekli
1½ dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Smula jästen och värm tomatkrosset till 37 grader. Lös upp jästen i tomatkrosset och blanda i salt och sirap. Blanda i de torra ingredienserna lite i taget. Knåda degen väl! Låt degen jäsa. Hade i det här skedet ännu fantiserat om att jag skulle knåda degen till två limpor, men degen blev så lös så det var bara att hälla den i två brödformar istället :) Lika bra gick det! Grädda bröden i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter.
2 bröd
500 g tomatkross
50 g jäst
1 msk salt
1½ dl sirap
3/4 dl malt
3/4 dl rågkli
3/4 dl havrekli
1½ dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Smula jästen och värm tomatkrosset till 37 grader. Lös upp jästen i tomatkrosset och blanda i salt och sirap. Blanda i de torra ingredienserna lite i taget. Knåda degen väl! Låt degen jäsa. Hade i det här skedet ännu fantiserat om att jag skulle knåda degen till två limpor, men degen blev så lös så det var bara att hälla den i två brödformar istället :) Lika bra gick det! Grädda bröden i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)