30 januari 2011

Solrosbröd

Ett nytt favoritbröd har hittat sig in i familjens brödlåda. Mycket lättbakade solrosbröd!
 Receptet är taget ur en Birka-mattidning och lyder som följer:

5 dl mjölk
1½ dl solrosfrön
1½ dl havregryn
1 påse torrjäst
2 msk sirap
1½ tsk salt
½ dl olja
ca 10 dl jästbrödsmjöl

Värm mjölken till 42 grader. Blanda solrosfrön, havregryn och torrjäst och rör ner det i mjölken. Tillsätt sirap och salt. Tillsätt mjölet litet i taget. Rör ner oljan på slutet. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Baka ut till två bröd och låt de jäsa ytterligare 20 minuter.
Nagga bröden lätt och pensla dem med vatten. Dekorera med solrosfrön. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter.

29 januari 2011

Fastlagsbullar

Vi har tjuvstartat semlesäsongen! Provade ett nytt recept idag som blev riktigt bra. Rekommenderas varmt!

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
4 krm salt
2 tsk kardemumma
1 dl vit sirap eller socker
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning;
mandelmassa 
vispgrädde

Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen och häll blandningen över den. Blanda i salt, sirap och kardemumma. Rör tillsist i mjölet. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Blanda ½ dl vetemjöl och 1 tsk hjorthornssalt och använd det till utbakningen av bullarna. Låt bullarna jäsa och pensla dem sedan med ett uppvispat ägg. Strö pärlsocker ovanpå (åtminstone vill jag ha det på mina bullar!). Grädda i 225 grader varm ugn.

Dela bullarna. Blanda riven mandelmassa med en liten skvätt grädde och sätt på den understa delen. Spritsa grädde på bullarna och sätt på locket. Pudra florsocker ovanpå. 

Njut!

Hallon- och kinuskicheesecake

Fick ett önskemål om att publicera ett recept på en hallon- och kinuskicheesecake som jag bjöd på under jullovet. Tyvärr hann jag inte fota denna tårta, men kan nog garantera att den är väl värd att prova :).

Botten:
200 g dominokex (vanilj&toffe)
50 g smör

Fyllning:
4 dl vispgrädde
3 ½ dl farinsocker
6 gelatinblad
2 ½ dl Flora Visp
200 g naturell färskost
½ dl vatten

250 g hallon

Smält smöret och krossa dominokexen. Blanda allt och tryck försiktigt ner blandningen i en löstagbar form. Sätt den i kylskåpet så länge du blandar fyllningen.
Börja med att hälla grädde och farinsocker i en kastrull och koka upp blandningen under omrörning. Låt blandningen svalna och sätt sedan blandningen i kylskåp och låt kallna. Blandningen bör vara iskall innan man vispar den och kan med fördel göras dagen innan. Sätt gelatinbladen i kallt vatten. Vispa Flora Visp och blanda i färskosten. Vispa den kalla kinuskiblandningen tills den tjocknar. Blanda ihop de båda blandningarna och koka upp vattnet. Lös upp gelatinbladen i vattnet och rör ut det i gräddblandningen.

Skeda upp halva blandningen på kexbottnen. Sätt en del av hallonen på och häll resten av gräddblandningen på hallonen. Låt den stå i kylskåpet några timmar eller till följande dag. Dekorera med resten av hallonen.

28 januari 2011

Njutningsfullt!




Njutningsfullt och nostalgiskt!

26 januari 2011

Dumlegrottor

De här är nog favoriten nummer ett på småbrödsfronten. Finns få bakverk som klår dessa läckerheter :)
250 g smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 dl vaniljsåspulver
1,5 tsk bakpulver
1 ägg

28 st dumlekolor

Arbeta hastigt ihop alla ingredienser i en matberedare eller på ett bakbord. Dela degen i 28 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg dem på en plåt och tryck ner en dumle i varje boll. Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.

25 januari 2011

Snö!

Knappast har det undgått någon att det kommit MYCKET snö den senaste tiden. Följande bilder är tagna när mor och döttrar efter en lång arbetsdag skulle försöka ta sig in. Snön överraskade oss lite så det var inte tal om något skottande på morgonen... däremot fick vi några timmar gratis gym på kvällen och några dagar efteråt!
Myyycket snö, gör det svårt att stå på fötterna.
Hjälpkökstrappan
Äppelträd
Huvudgången och trappan på framsidan

Knäppgök


Fars skötebarn och grannarnas förargelse. Herremannen som tillbringar dagarna hos dagmamma och glatt kommer springande till bilen när E&I hämtas hem. Lika glatt hoppar han i bilen och åker snålskjuts hem och lika ofta som Iris ska "inbäras" från bilen ska Rolf också "inbäras"...

Wienerbröd med chokladfyllning


Jag är en chokladfanatiker men har aldrig tyckt om att blanda choklad med något annat. Jag vill ha chokladen som den är. Tycker alltså inte om o´boy, apelsinchoklad och har aldrig fyllt bullar med choklad. Men nu har jag testat och blev positivt överraskad! De här wienerbröden blev riktigt smarriga! 

150 g smör
1 ägg
1½ dl kall grädde
25 g jäst
½ dl strösocker
en  nypa salt
 6 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g nutella
Garnering: 100 g choklad
Rör smör och ägg. Blanda sedan ner grädden. Smula jästen och rör ut den i gräddblandningen. Blanda till sist ner socker, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg.
Kavla ut den till en rektangel ca 40x50 cm. Skär eller sporra ut 20 fyrkanter. Sätt en klick nutella på varje rektangel. Vik sedan in kanterna mot mitten. Låt wienerbröden jäsa ca 2 h. Pensla dem sedan med ägg och grädda i 225 grader varm ugn 7-10 minuter. 
Låt svalna en stund och smält sedan chokladen och ringla över wienerbröden.

17 januari 2011

Demoleringen


Mor hade i år ett riktigt bra trumfkort på handen när det kom till att städa bort julen. Eftersom barnen släktas på mor i det här fallet, tyckte de inte att det fanns behov av att städa bort julen riktigt ännu. Men då drog mor fram sitt trumfkort och lovade dyrt och heligt att när julen är bortstädad och rummen snygga får man äta av pepparkakshuset! Tog inte lång stund förrän det var fixat och demoleringen och ätandet kunde påbörjas!

Hmmmm.... var ska man börja?
Observera Elsas egenhändigt dekorerade gumma som fick provbo huset innan det föll i bitar!
Tittut!


6 januari 2011

Polkanäbbar

De här gjorde jag till julen, men dessa kommer nog hädanefter att bakas oftare än till jul. De blev riktiga favoriter som är hur goda som helst till och med utan garnering. De är chokladkex som är doppade i vitchoklad och sedan har jag strött krossade polkagrisar på. Mycket smarrigt!

5 dl vetemjöl
2½ dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg

Garnering:
100 g vitchoklad
polkagrisar

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i sex delar och rulla dem till fingertjocka längder. Platta till längderna lite och grädda i 200 grader varm ugn ca 15 minuter. Skär längderna i sneda bitar. Doppa sedan kakorna i smält vitchoklad och sedan i polkagriskrosset. Man kan sätta kakorna i frysen en liten stund före man doppar i chokladen så stelnar den fortare!

Hamburgare

Det här åt vi på nyårsafton, efter önskemål från det yngre gardet. Receptet på hamburgerbrödet har jag fått av min morbrors fru Maj-Britt, som även var min huslig ekonomi lärare i högstadiet. Jag har en hel hög med recept sparade från den tiden som jag allt som oftast letar i. Det är en ovärderlig skatt alla recept som hon samlat och gett åt oss elever! Receptet på 10 hamburgerbröd lyder så här:

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1,2-1,3 l mjöl

Smula jästen, värm smält smör och mjölk fingervarmt. Häll över jästen och blanda. Tillsätt salt och mjöl. Låt degen jäsa ca 30 minuter. Se´n är det bara att baka ut. Antingen delar man degen i tio delar och plattar till dem lite lätt eller så kan man kavla ut degen och ta ut bröden med ett runt mått. Jäs bröden väl. Pensla med vatten eller mjölk och strö ev. över lite sesamfrön. Grädda i 250 grader varm ugn, 5-8 minuter.

Bröden har jag sedan fyllt med mammas köttfärsbiffar samt grönsaker och lite andra hamburgertillbehör.

5 januari 2011

Det nya året

...invigde vi hos mommo och moffa. Vi åt goda hemlagade hamburgare (recept kommer senare!), byggde pussel och jagade katter.

Iris - katternas skräck!
Orvar och Iris
Iris och mommo byggde pussel största delen av kvällen.
Ester kunde absolut inte låta bli att springa efter raketerna.
Ester - alla raketskjutares skräck!
Tillsist orkade inte ens Iris vaka. Damen kunde förstås inte ge sig i famnen, utan gav sig hellre tillåtelse att somna på golvet.

3 januari 2011

årskrönika

Inspirerad av alla årskrönikor ska även jag försöka mig på en sådan!

JANUARI
 Det är kallt! Lillasyster gör ett undantag och tar en tupplur i vagnen. Storasyster är mest nöjd och glad.


Mor gör för första gången en caketopper lagom till lillasyster Kristins förlovningskalas.

FEBRUARI


Vi gör en trevlig utflykt till Åxhållmin i ett mycket vackert vinterlandskap. Vi är någorlunda friska och balanserade :)

MARS
Vindstrappan tar form i moffas garage och mors drömmar om egna rum åt barnen får sig en rejäl kick!
Iris blir stora damen och fyller 1 år. Mor börjar jobba och barnen får världens bästa dagmammor.

APRIL


Mor vaknar tidigt och är på väg ut på sin morgonlöpning, när hon närapå får ett slaganfall. Hela huset är omringat av vatten och bilarna står med vatten upp till kofångarna. Paniken kommer sakta krypande. Timmarna går och tillsist kommer räddningsverket fram och mor och barn får lämna huset. Lyckligtvis släpper isproppen i Kyro älv och vattnet börjar dra sig tillbaka. Lyckligtvis får huset inga skador och vi kan senare återvända hem!
MAJ
Vi njuter av mycket vackert väder och fisketurer på villan.

JUNI

Faffa blir pensionär och mor jobbar timme efter timme med tårtdekorationer :)

Rolf gör också sitt inträde i familjen. Sedan dess har Iris och Rolf varit oskiljaktiga...
 
Elsa flyttar upp till sitt rum  och mor och far vet inte om de ska jobba på vinden eller på gården. Både och resulterar i två mycket nöjda men trötta individer...

JULI

Elsa fyller 4 år och firar med Pippitårta.
 Familjen slipper ÄNTLIGEN iväg på sin efterlängtade semesterresa till Norge. Dagarna fylls av vackra vyer och trevligt sällskap.

AUGUSTI
 Mor börjar efter semestern jobba på ny skola. Villaavslutningen firas som vanligt hos mommo och moffa och vi njuter av den nya bastun på riktigt! Till och med mor och far hinner provbada den :)

SEPTEMBER
Den stora efterlängtade dagen kom. Moffa och faffa fixar skorstenen så att mor äntligen kan börja elda i spisen.
En annan efterlängtad dag kommer när Iris äntligen får nya tuber inopererade i öronen. 
OKTOBER
Golvvärmerören rullas ut på vinden och mor och far börjar känna att det finns ett slut på allt slit...
Hösten präglas ändå av feber och förkylningar om vart annat och mor och far träffas i dörren och säger hej och hejdå till varandra.

NOVEMBER

Mor spacklar, målar och tapetserar och får hjälp från både höger och vänster. Mor drömmer om att en gång i framtiden kunna hålla händerna borta från målarburkar och spackelämbar så att det för en stund i allafall skulle löna sig att gör en liten manikyr :) Fåfäng eller fåfäng?

DECEMBER
Dagen D kommer och vi får flytta upp på vinden. Mor och far är så trötta så att ögonen nästan ploppar ut, men kan ändå nöjda konstatera att det var värt det! Eller som far kärleksfullt uttryckte det åt mor på nyårsafton: Ska vi pråov ett år tel?...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...