31 oktober 2009

Tekakor

Dessa bröd bakade jag en dag hos min mor. Receptet kommer från Leilas bok A piece of cake. Jag har dock modifierat receptet lite. De var riktigt, riktigt goda, åtminstone nygräddade! Smör och marmelad på och lyckan är gjord :o)




Här kommer receptet!
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
50 g jäst
7-8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap. Låt svälla 20 minuter. Smält smöret och häll det i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt mjölet litet i taget tills det blir en lös deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen och dela den i tio delar. Kavla ut till 1 cm tjocka, runda kakor. Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda kakorna i 10 minuter. Trevlig bakning!

Cupcakes

Idag har jag bakat cupcakes, en mycket kär sysselsättning ♥!  Idag blev det  Leilas Chocolate cupcakes

 
 Jag valde att testa två sorters dekorationer. Måste passa på när jag hade möjlighet : D.


De blev riktigt lyckade. Mycket goda men maffiga. Det räcker med en! (för mig i alla fall!) Receptet kommer här:

Chocolate cupcakes, 12 st

3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad (70%)

Sätt ugnen på175 C. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda torra ingr. och vänd försiktigt ned i smeten. Smält chokladen och blanda i. Fyll muffinsformar och grädda i 15 minuter.

Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Vispa ihop alla ingr. och dekorera cupcakesen!

Trevlig bakning! 

30 oktober 2009

Skräpmat

Elsa blir bjuden på mat (korvsås och potatis) av mommo.Följande dialog utspelar sig:

E: Mamma det här va jätte gott!
M: Jahaa, va´bra!
E: E va´ int na´skräp i e´! (E kallar nuförtiden allt odefinierbart i maten för skräp, typ lök o. dyl.)
M: Jahaa, så bra!

Vilken tur att mommo inte har skräp i maten :)

27 oktober 2009

Skrev ju tidigare att jag haft pippi på cheesecakes se'n i somras. Här kommer en till för att pigga upp lite i höstmörkret. Receptet har jag hittat hos kinuskikissa!



Festbordets randiga





Botten:
180 g Digestive-kex
75 g smör

(färska jordgubbar)

Mousse:
6 dl vispgrädde
300 färskost
Fyllning 1:
1 ½ gelatinblad
130 g vitchoklad
120 g smetana
1msk vatten
Fyllning 2:
3 gelatinblad
200 g jordgubbar
½ dl socker
Fyllning 3:
3 gelatinblad
200 g hallon
½ dl socker


00aa4
Smält smöret, krossa digestivekexen och blanda. Tryck ut det på bottnen av en löstagbar form.

Vispa grädden och blanda sedan i färskosten. Dela moussen i tre lika stora delar.

Fyllning 1:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vitchokladen i bitar och smält den i mikron på svag värme. Blanda i den första delen gräddost choklad och smetana. Koka vatten och smält gelatinbladen. Blanda i fyllningen. Häll den första fyllningen över kexbottnen. Låt stelna i kylskåp i ca 15 minuter.

Fyllning 2:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.Mosa jordgubbarna. Hetta upp ca 1 dl av moset i en kastrull och smält gelatinbladen. Blanda gelatin-jordgubbsmoset i den andra gräddostblandningen, resten av jordgubbsmoset och socker. Häll i kakformen och låt det igen stelna i kylskåp ca 15 minuter.

Fyllning 3:
Gör som med jordgubbsfyllningen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mosa hallonen. Hetta upp ca 1 dl av moset och smält gelatinbladen. Blanda i den sista gräddostblandningen gelatin-jordgubbsmoset, resten av hallonmset och socker. Låt kakan stelna i kylskåp i minst tre timmar före du lossar den från kakformen.

Dekorera  med t. ex. hallon och choklad!

Trevlig bakning!




25 oktober 2009

Tapetsering på G


Det blivande köket!



Vardagsrummet

Äntligen har jag kommit så långt så att jag har fått börja tapetsera dockhuset! Jag har bl.a. fyndat gamla tapeter hos mamma och pappa. Det är inte alldeles lätt att hitta tapeter som passar i ett dockhus. Mönstren på tapeterna bör inte vara alltför stora! Lite pilligt var det dessutom att sätta fast tapeten på den bakre väggen. Ännu fattas lister runt väggar, fönster och dörrar! Måste klura på materialet först bara :o)

24 oktober 2009

Bastubyggande och villaliv


                            Baksidan                                             Utsikt inifrån
 
                             Snett framifrån                                     Framifrån

Idag har vi varit på villan hela dagen. Bastun har börjat ta form! Ovan syns några bilder från den. Elsa och Pontus hade ett eget projekt på sidan av :o)




Iris gjorde inte mycket annat än njöt av tillvaron. För ovanlighetens skull passade hon på att sova ett par timmar ute i din friska luften :o) Förhoppningsvis blir det lite annat byggande imorgon...

Utmärkelse!

Fick en utmärkelse av Emma! Tack!
Kun tämän palkinnon saat
Kiitä sitä jolta sait tunnustuksen
Kerro seitsemän asiaa itsestäsi, mitä muut eivät vielä tiedä
Anna tunnustus seitsemälle
Linkitä nämä blogissasi
Kerro näille seitsemälle tunnustuksesta

Seitsemän asiaa itsestäni:

1. Jag kan byta olja i bilen!
2. Jag älskar mammas symaskin!
3. Jag har spacklat hela vårt hus själv!
4. Jag kan inte uppskatta korta avstånd, frågar alltid maken som uppskattar rätt på millimetern!
5. Avskyr korv!
6. Lägger familj och vänners telefonnummer, personnummer och registernummer på minnet!
7. Jag är "handarg"

Skickar vidare till:



Johanna
Caroline
Ulrika
Ida
Mia
Linda
Minna


Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge


Har testat att baka årets vinnarkaka i kladdkake-SM. Jag gillar kladdkakor, vem gör inte det?! Men, jag tycker oftast inte om att blanda choklad med andra smaker. Men den här är faktiskt riktigt god. Fudgen gjorde att den kändes lite mera lyxig än vanliga kladdkakor, och kryddorna i fudgen (kanel och kardemumma) passade väldigt bra med chokladsmaken, det är en blandning jag inte tänkt på förut. Lite vispgrädde på toppen är pricken över i:et!

23 oktober 2009

Dags för fredagsmyys!



Åpphengd å nedäsleppt i dubbelbemärkelse (som moffa brukar säg!)! Iris har inte sovit idag, vilket kanske framgår av bilden!


Elsa firade kvällen med ny tandborste. Det tyckte hon absolut måste med på bild!


Fredagsmyset fotograferat ur en treårings perspektiv. Elsa har själv komponerat och fotograferat bilden. Tandborste och tandkräm nära limsa och godis för att hon snabbt ska kunna borsta bort karius och baktus. Elsa fick idag välja något när vi var och fredagshandlade. Elsa valde naturligtvis tandborste och tandkräm :o) Roligt med en förståndig flicka tycker mor och far! Trevlig fredagkväll!




21 oktober 2009




Denna läckerhet gjorde jag för en tid se´n. Det är en lime cheesecake som är otroligt god. Jag har haft pippi på att baka cheesecakes sedan i somras. Kommer nog att visa dem här på bloggen i sinom tid :o) Fjärilarna har jag spritsat i choklad och sedan satt i frysen för att få dem att hållas böjda! Receptet har jag hittat hos kinuskikissa. Mindre bra foton men det kanske syns vad det är frågan om iallafall!sengihnampakgigi


Lime-cheescake

Botten:
180 g digestivekex
75 g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
3 dl grädde
2 äggvitor
300 g naturell färskost
¾ dl limesaft
1 ½ dl socker
3 tsk vaniljasocker
2 msk vatten

Glasyr:
3 gelatinblad
2 ½ dl sockrad,blandad limesaft (varav limesaft är ca ½ dl, socker ½ dl)
grön livsmedelsfärg

Smält smöret, krossa digestivekexen och blanda. Tryck ut det på bottnen av en löstagbar form.
Lägg gelatinbladen för fyllningen i blöt. Vispa grädden. Vispa vitorna till hårt skum och blanda det tillsammans med grädden.
Blanda färskost, limesaft, socker och vaniljsocker. Koka vatten och smält gelatinbladen i det. Blanda det i färskostblandningen. Tillsätt grädd- och äggviteblandningen.
Häll fyllningen över kexbottnen. Sätt i kylskåp i minst 3 timmar.
Lägg gelatinbladen för glasyren i blöt. Blanda limesaft, socker och vatten. Färga med grön livsmedelsfärg. Koka ca ½ dl av saften och smält gelatinbladen i det. Blanda med resten av saften. Kyl! Sätt sedan ovanpå fyllningen med en sked. Sätt i kylskåp för att stelna. Dekorera!



Har pysslat lite med Elsa. Vi har målat barbafamiljen på stenar. Familjen hamnade på mommos och moffas trappa. Skoj med lite gemensamma projekt kenyit

20 oktober 2009

Min lillebror

Det finns en liten pojke, med ögon som e blå.
Världens bästa kille, jag tycker faktiskt så.
Hans händer är så gulliga, jag älskar när han ler.
Jag får ej nog av lillebror, jag vill bara ha mer.

Jag älskar få presenter, helst några varje dag.
Men det finaste jag nånsin fått, är inte nå´t paket.
Jag tackar Gud för lillebror, den bästa som jag vet.

Min lillebror och jag, vi har det väldigt bra.
Min lillebror och jag, vi busar varje dag.
Han är så fin, så mjuk och go.
Han får mig att bli glad.
Min kärlek till han är så stor.
Min lillebror som är så cool.


Grattis på födelsedagen Jonas!celebrate

19 oktober 2009

Taklagsfest på hälft!

Äntligen är första delen av taket på plats! Takåsen är ihopsatt med pianogångjärn så att det bara är att vika upp taket när man vill leka. Taket är ett mansardtak, så det kommer två takplattor ännu i de öppna delarna på sidorna.


Förhoppningsvis blir hela taket klart snaaaart! menari

18 oktober 2009

På tal om för lov ning

Rubriken är tillägnad min blivande svåger Marcus som älskar sär skriv ningar sengihnampakgigi !

Elsa diskuterar förlovningar med mor:

M: Idag ska vi på Malin och Marcus förlovningskalas!
E: Jess!
M: Varför ska de ha kalas?
E: För att di ha fylld å fått ringar!
M: Vem har de fått ringarna av?
E: Malin har fått ringen av Marcus.
M: Vem har Marcus fått ringen av?
E: fikir Mamm o papp!

Gästbok!

Har fixat gästbok! Skriv gärna i den! Skulle va roligt att veta vem som läser :0)

15 oktober 2009

Tokig mamma

Dessa små hallonhjärtan lämnade kvar i sängen när mor i huset steg upp och for på morgonlänk. Iris gnällde hela natten p.g.a. öroninflammation och somnade passligt tills det var dags för mor att stiga upp... E´mor tokig eller tokig som inte stannade kvar i sängen?
För att muntra upp oss efter senaste veckans bedrövelse (läs: begravning och dubbelsidig öroninlammation) passade vi på att baka lite :o) surprise surprise! Det här är en variant till de vanliga bullarna. De är extremt goda. Det tar lite tid att göra dem, men väl värt det! Nedan följer receptet!


Rimbobullar
50 g jäst
4 dl mjölk; kall
400 g smör; rumstempererat
2 msk socker
12 dl vetemjöl

Fyllning
150 g smör
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker

Pensling Ägg

Garnering
2 dl florsocker
2 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg. Dela degen i två delar. Kavla ut till en stor fyrkant, 40x40 cm, på en mjölad arbetsbänk. Skär den i fyrkanter, 8x8 cm. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg bullarna i muffinsformar. Ställ dem på plåtar. Låt dem jäsa övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i 200°, ca 8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk på galler. Glasera dem med florsockerglasyr strax innan de ska serveras. Trevlig bakning!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...