Vi har haft besök av mycket goda vänner ikväll och de fick bl.a. smaka på denna smörgåstårta gjord på polarbröd. Jag fullkomligt älskar tonfisk, så det fick bli fyllningen i tårtan. Jag tyckte själv att den blev superbt god!
Jag använde 3 stycken runda polarbröd och fyllningen emellan bestod av:
2 brk tonfisk
1 paprika
2 st saltgurkor
1 rödlök
2 brk créme fraiche (spara ½ dl till garneringen)
3 msk majonnäs
Mosa tonfisken, skär paprikan och saltgurkorna i bitar. Hacka rödlöken fint. Blanda créme fraiche och majonnäs. Rör ihop alla ingredienser och bred ut på bröden.
Garnering
½ dl créme fraiche från fyllningen
1 msk majonnäs
2 kokta ägg
2 tomater
gurka
ost
paprika
salladsblad
dill
28 december 2011
27 december 2011
Pepparkakscheesecake
Jag fick i uppdrag att ta med en tårta till personaljulfesten på jobbet. Eftersom jag hade ytterst lite tid på mig, valde jag att göra en cheesecake. Jag slängde ihop den kvällen före och garnerade den på morgonen, därav den något bleka garneringen. Jag gillade smaken på den här och kommer nog att göra den pånytt. Kunde tänka mig att den här skulle passa bra som efterrätt till nyår :) Receptet hittade jag hos Kinuskikissa, men skriver det hit på svenska.
Botten
225 g pepparkakor
80 g smör
Krossa pepparkakorna och smält smöret. Blanda ihop allt och tryck ut det i en springform (24-26 cm). Ställ formen i kylskåpet.
Fyllning
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk pepparkakskryddor
200 g vaniljkvarg
3 äggvitor
2 msk citronsaft
1 msk vatten
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och tillsätt florsockret under vispningen. Blanda i pepparkakskryddor och kvarg. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det med gräddblandningen. Koka upp citronsaft och vatten och lös upp gelatinbladen i det. Låt det svalna en aning innan det hälls med en svag stråle i fyllningen. Blanda ordentligt och häll det i springformen. Låt den stå i kylskåp några timmar.
Glasyr
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1½ dl farinsocker
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde och farinsocker och rör ner gelatinbladen. Låt glasyren svalna en aning innan den hälls ovanpå fyllningen. Låt den stå i kylskåp ytterligare ett par timmar.
Spritsningen
1½ dl Flora Visp eller vispgrädde
1 tsk socker
2 tsk vaniljkrämspulver
Vispa grädden och tillsätt under tiden socker och vaniljkrämspulver. Se´n är det bara att börja garnera!
26 december 2011
Sugarpaste-skola
Det är många som frågat hur man gör sugarpaste, sockerpasta (sp). Tänkte här försöka förklara med ett par bilder. Receptet kan med fördel dubblas om man både ska täcka en tårta och modellera av det.
½ msk geltin
0,3 dl kallt vatten
0,6 dl vit sirap
½ msk glycerol
1 msk matolja eller kokosfett
450-500 g florsocker
(2-3 droppar smak)
½ msk geltin
0,3 dl kallt vatten
0,6 dl vit sirap
½ msk glycerol
1 msk matolja eller kokosfett
450-500 g florsocker
(2-3 droppar smak)
Börja med att blanda vatten och gelatinpulver. Låt det stå tills det tjocknar. |
Tillsätt florsockret och knåda med t.ex. elvispelns degkrokar. |
Så här ser sp´n ut när den är klar. Lämna den hellre för kladdig än för torr. Det går alltid att tillsätta mer florsocker senare. |
Häll ut sp´n på plastfolie och plasta in den ordentligt. |
Nu är den klar att sättas i lufttät burk och förvaras i kylskåp. Låt den stå minst ett dygn innan du använder den. |
23 december 2011
Mandelkaka med frukt och nötter
Den här kakan är lite omständig att göra, men väl värd besväret. Den är maffigt god och har blivit en favorit hos oss till jul. Vet inte varför man har vissa saker som man måste ha till julen. Den här är ju ingen typisk julkaka! Har ni några favoriter ni absolut vill ha till jul?
Botten
180 g vetemjöl (ca 3 dl)
½ dl socker
½ tsk bakpulver
100 g smör
1 litet ägg.
Blanda alla ingredienser utom ägget i en matberedare. Kör ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget och blanda väl. Tryck ut degen i en springform (ca 24-16 cm). Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning
150 g mandelmjöl
75 g smör
2 dl socker
3 ägg
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt mandelmjölet och sist äggen ett i taget. Häll fyllningen i formen och grädda kakan på första falsen nerifrån ca 30 minuter, tills fyllningen börjat ta färg men inte stannat helt och hållet. Gör under tiden toscatäcket.
Frukt- och nöttosca
100 g smör
1 1/4 dl socker
½ dl honung
2 msk vetemjöl
½ dl sötmandel
100 g hasselnötter
50 g valnötter
100 g suckat eller fruktblandning
Smält smöret tillsammans med socker och honung. Tillsätt mjöl, mandel, nötter och fruktblandningen. Fördela fyllningen försiktigt ovanpå kakan och grädda ytterligare 20 minuter tills den fått fin färg.
Lyxiga cupcakes
De här bakade jag åt dagispersonalen på Elsas dagis. Vi har världens bästa dagis i Kuni. Är så glad varje dag när jag får föra dit Elsa. Hon stortrivs där och personalen är såå ljuvlig!
Lyxiga cupcakes ca 10 st
125 g ägg (ca 2 st)
210 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt (2 g)
2 g bakpulver
115 g vetemjöl
45 g kakao
125 g smält smör
godis
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda och sikta ner de övriga ingredienserna och till sist smöret. Fördela smeten i 10 muffinsformar och stick ner en godisbit i varje (jag använde geisha). Grädda i 180 grader varm ugn 20-25 minuter.
Koka under tiden kolasåsen!
50 g honung
200 g socker
200 g grädde
60 smör
1 nypa flingsalt
Värm honung i en kastrull. Tillsätt sockret lite i taget så att det löser sig och blir brunt. Tillsätt grädden försiktigt och dra kastrullen av plattan. Tillsätt smöret och saltet och låt såsen svalna.
Frosting
200 g hackad mörk choklad
200 g grädde
100 g färskost
Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Blanda den till en tjock smet. Låt den svalna helt i kylskåpet och vispa den sedan. Klicka i färskosten litet i taget. Spritsa frostingen på muffinsen. Gör en liten grop med en varm sked och klicka i lite kolasås. Hacka lite choklad, geisha el dyl och strö ovanpå som dekoration.
Lyxiga cupcakes ca 10 st
125 g ägg (ca 2 st)
210 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt (2 g)
2 g bakpulver
115 g vetemjöl
45 g kakao
125 g smält smör
godis
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda och sikta ner de övriga ingredienserna och till sist smöret. Fördela smeten i 10 muffinsformar och stick ner en godisbit i varje (jag använde geisha). Grädda i 180 grader varm ugn 20-25 minuter.
Koka under tiden kolasåsen!
50 g honung
200 g socker
200 g grädde
60 smör
1 nypa flingsalt
Värm honung i en kastrull. Tillsätt sockret lite i taget så att det löser sig och blir brunt. Tillsätt grädden försiktigt och dra kastrullen av plattan. Tillsätt smöret och saltet och låt såsen svalna.
Frosting
200 g hackad mörk choklad
200 g grädde
100 g färskost
Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Blanda den till en tjock smet. Låt den svalna helt i kylskåpet och vispa den sedan. Klicka i färskosten litet i taget. Spritsa frostingen på muffinsen. Gör en liten grop med en varm sked och klicka i lite kolasås. Hacka lite choklad, geisha el dyl och strö ovanpå som dekoration.
Julstänger
Lite sent men här kommer nu några recept som jag inte hunnit skriva in tidigare. Jag har ett par extremt intensiva jobbveckor bakom mig och det har tagit all min energi och ork för annat. Maken har fått sköta markservicen medan jag knappt hunnit mig hem en sväng till natten... MEN nu har vi jullov och nu ska vi vila upp oss och njuta av att bara vara tillsammans!
De här julstängerna gjorde jag tillsammans med töserna. Roliga och lite annorlunda småbröd till julen. Receptet är härifrån, men skriver in det på svenska här.
325 g vetemjöl
1/4 tsk salt
227 gram osaltat smör
120 g florsocker
2 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk mandelextrakt
röd livsmedelsfärgRör smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna och vanilj- och mandelextrakt. Rör till sist ner vetemjöl och salt i omgångar. Dela degen i två delar och färga ena delen röd. Låt degarna stå en stund i kylskåp så är det lättare att knåda dem sedan. Ta en liten bit vit deg och rulla ut till en ca 10 cm lång korv. Gör samma sak med den röda. Tryck försiktigt ihop dem och vrid ihop dem, böj dem sedan i önskad form. Grädda i 190 grader varm ugn i ca 8-10 minuter.
13 december 2011
Min bästa vän!
Om du är en strömming vill jag vara ditt fat,
om du är en dyna vill jag vara lat.
Om du är mitt fönster är jag din gardin,
om du vill ha mig så vill jag vara din!
11 december 2011
Knäck
Saltlakritsknäck |
Knäck |
Knäck 45-50 st.
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 msk smör
(2 dl turkisk peppar-kross)
Häll grädde, sirap, socker och ev. turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka upp. Rör om hela tiden med en träslev. Sänk värmen lite och låt den småbubbla stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader eller låt den koka 15 minuter och gör sedan kulprovet. Jag rekommenderar verkligen en kökstermometer. Den gör jobbet såå mycket lättare. Jag använder den nästan varje gång jag står i köket. Blanda sedan i smöret och häll upp smeten i små formar.
Musiktårta
Julias mamma ville också ha en tårta till vuxenkalaset. Jag fick ganska långt fria händer. Julia gillar musik och mycket färg, så då fick det bli en musiktårta. Den här är också gjord på en glutenfri tårtbotten och fylld på samma sätt som sjöjungfrutårtan.
10 december 2011
Sjöjungfrutårta
Julia önskade sig en sjöjungfrutårta till sitt kalas. Jag fick några önskemål på detaljer som hon gärna ville ha med, men sedan har jag låtit fantasin flöda. Tårtan är gjord på en glutenfri tårtbotten, fylld med kinuskimousse och hallonmousse. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i både marsipan och sugarpaste.
Pitabröd
Det här är klassiker hemma hos oss. Lätt att göra och mycket gott att äta! Fyllningen går att variera i det oändliga. Jag gillar fyllning med skinka i :)
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör ner salt och sedan vetemjölet lite i taget. Låt degen jäsa en timme. Dela degen i två delar. Dela varje del i 8 bitar och rulla dem runda. Kavla ut dem till platta rundlar. Värm ugnen till 275 grader och lägg in en tom plåt i ugnen. När ugnen är varm tas plåten ut och bröden läggs på den färdigt varma plåten. Grädda i ca 2-4 minuter.
Fyllning
kinakål
tomat
gurka
paprika
ost (tärningar)
skinka
äpple
salladsdressing
8 december 2011
Kladdkakesandwich
På mina kollegors begäran kommer här receptet på kladdkakesandwich. Bjöd dem på dessa och de blev stormförtjusta. De här är nog drömmen för choklad och kladdkakeälskaren! Receptet kommer härifrån, men skriver det också hit.
Botten
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Vispa ägg och socker och tillsätt smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (25 x 35) Grädda i 150 grader varm ugn i ca 30-35 minuter.
Mjölkchokladfyllning
200 mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk honung
½ tsk kardemumma
25 g smör
Hacka chokladen fint. Koka upp grädde, honung och kardemumma. Rör ner chokladen och rör till en jämn smet. Rör ner smöret i smeten. Låt blandningen stå ca 1 timme i kylskåpet så att den får tjockna lite.
Bred fyllningen på halva bottnen och vik den andra halvan ovanpå. Sätt kakan i frysen i ca 30 minuter innan den skärs i trekanter.
Lussekatter
JA, JAG VET! Men jag vill faktiskt ha pärlsocker på mina lussebullar! Men bortse från det om det sticker i ögonen :) Ifjol bakade jag lussekatter med creme fraiche i och jag tyckte att det blev mycket gott. I år kom jag inte ihåg det receptet... Gissade mig istället fram till receptet som jag använde ifjol. Resultatet blev mycket bra! Det är inget revolutionerande och inte heller något nytänkande med detta recept, men resultatet blev bra :)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
2 påsar saffran
1½ dl socker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
russin
ägg
(pärlsocker)
Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm. Lös upp jästen i den varma mjölken och tillsätt creme fraiche, saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till valfria former, tryck ner russin och låt jäsa ytterligare en stund. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 7 minuter.
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
2 påsar saffran
1½ dl socker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
russin
ägg
(pärlsocker)
Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm. Lös upp jästen i den varma mjölken och tillsätt creme fraiche, saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till valfria former, tryck ner russin och låt jäsa ytterligare en stund. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 7 minuter.
7 december 2011
Villa Villekulla
Jag lovade Elsa i ett svagt ögonblick ifjol att vi skulle göra Pippis hus i pepparkaksdeg nästa år. I november påminde Elsa mig om vad jag lovat och jag fick vackert äta upp det jag sagt. Det tog några timmar och några satser kristyr, men med hjälp av barnen fick vi det färdigt i helgen :) Får akta vad jag lovar för pepparkakshus till nästa år...
5 december 2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)