30 december 2013

Vaniljfromage med lakritsmandlar

På julafton gjorde jag den här desserten som i mitt tycke var supersmarrig. Den innehöll några av mina favoritingredienser; lakrits och vanilj. Tyvärr hann jag aldrig fota dem med annat än mobilen innan de var uppätna ;) Ni får bara tro på att det var supersmarrigt :) Receptet har jag hittat hos en av mina favoritkonditorer.

Vaniljfromage med lakritsmandlar

50 g socker
50 g mandlar
½ tsk rålakrits

Smält sockret och låt det bli gyllene i färgen. Tillsätt mandlarna och rör om tills mandlarna är täckta av sockret. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och strö över lakritspulvret.

1 gelatinblad
½ tsk vaniljpulver
50 g råsocker
3½ dl vispgrädde
½ dl äggvita

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljpulvret och sockret. Vispa äggvitorna styva. Värm två matskedar vaniljgrädde i en kastrull och smält det urvridna gelatinbladet i grädden. Ta 1/3 av den kalla vaniljgrädden och rör ut i gelatinblandningen. Blanda ut det med resterande delen av den kalla vaniljgrädden. Vänd till sist ner äggvitorna. Undvik att röra för mycket. Hacka mandlarna fint och fördela 2/3 i bottnen på fyra glas. Spara resterande mandlar till garneringen. Fördela fromagen i glasen och låt stå i kylskåp ett par timmar.

Pepparkaksglass

Efter tips från en rad vänner testade jag att göra pepparkaksglass i en form från Tupperware. Det blev mycket gott och är en lättgjord och enkel dessert att bjuda på. Den går också bra att förbereda flera dagar på förhand.

Pepparkaksglass
6  äggulor
2½ dl florsocker
6 dl vispgrädde
1½ tsk kanel
1½ tsk kardemumma
1½ tsk mald nejlika
ca 3 msk krossade pepparkakor

Vispa grädden. Vispa äggulorna med florsockret och blanda i kryddorna och de krossade pepparkakorna. vänd ner grädden i blandningen. Häll i en form och frys. Garnera vid serveringen med krossade pepparkakor.

 

27 december 2013

Citron- och lakritssnurror


Citron- och lakritssnurror
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
ca 5 dl vetemjöl
Hacka degen i en matberedare till en jämn deg. Dela degen i två delar och smaksätt enl. följande:

Deg 1:
skalet av 1 citron 
saften av ½ citron

Deg 2:
1 msk lakritspulver
(några droppar svart pastafärg)

Kavla ut degen till avlånga plattor. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa och rulla ihop dem på längden. Låt rullen ligga kallt en stund innan den skärs i ca 3 mm tjocka skivor. Grädda i 180 grader varm ugn i ca 6 minuter.
 

Görans tårtor


Nanne ville överraska sin Göran på hans födelsedag med personliga tårtor med honom själv i jaktutrustning och med deras tre barn som grillar korv. Jag fick noga instruktioner om vad som gärna fick vara med och vilka färger allting skulle ha. Jag var nog lite svettig innan båda tårtorna var klara ;) Tårtorna bestod av ljusa sockerkaksbottnar fyllda med vitchokladmousse och blåbärsmousse. De var spacklade med creamcheese-frosting och täckta med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp.




26 december 2013

God jul förresten!

Lykkes doptårta

Min frånvaro på bloggen har varit total de senaste veckorna. Som klasslärare är både de värsta och de bästa veckorna i jobbet just veckorna före jul. Man jobbar bokstavligen dygnet runt och att dessutom försöka hinna ställa i ordning inför julen hemma är ett projekt som inte riktigt vill gå ihop. Veckorna före jul började närma sig gränsen för vad min kropp och knopp orkar med, så bloggen har fått lämna tyvärr. Ska försöka uppdatera lite mera nu när jag har lite lugnare tempo ;)

Linda önskade en doptårta i rosa och vitt med en vagga på åt sin dotter Lykke. Fötter fick också gärna ingå. Tårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten fylld med kinuskimousse, hallon och  grädde. Den var täckt med marsipan och dekorationerna var gjorda i sp. Kanterna var spritsade i grädde.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...