15 november 2013

Alfons Åberg


Matilda har fyllt 2 år. Hennes mamma gav mig fria händer att göra en tårta till hennes födelsedag. Eftersom "Kalas-Alfons" varit en favorit den senaste tiden valde jag att ta fasta på det. Alfons fick sällskap av lite tårta och bullar :) Tårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten fylld med vaniljmousse med päronbitar i och Pätkismousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var också gjorda i sp.


9 november 2013

Pingutårta



Mikaela önskade en Pingutårta till sin dotters födelsedag. Jag fick en bild på hur den skulle se ut, men satte lite egen prägel på den iaf. Tårtan bestod av en chokladtårtbotten fylld med glasskräm och hallonmousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var gjorda i marsipan och sp. Fick också göra en extra Pingu.



                                                                          

7 november 2013

Kladdkaka med lakritskola

Det här receptet är Leilas och blev direkt ett av mina favorit-kladdkakerecept! Jag bjöd på detta på jobbet åt mina kollegor och tror att den fick gott betyg även där. Skulle i mitt tycke kunna öka mängden lakritspulver, men det är ju en smaksak. Den här är ett perfekt alternativ till farsdagstårtan!

Kladdkaka

50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver (öka gärna till 2)
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.

Chokladtårtbotten

Det här är en ganska maffig tårtbotten, men alldeles ljuvlig i konsistensen. Receptet kommer härifrån, men skriver det också hit. Det var MYCKET lätt att dela denna botten i tre delar. Delarna höll ihop och det var inga problem att flytta dem. Rekommenderar varmt! 

Jag gjorde denna i en 26 cm stor kakform.
 
5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
5 tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa ägg och socker i 10-12 minuter. Blanda det smälta smöret med mjölken. Rör försiktigt ner det i smeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Grädda i 175 grader varm ugn tills den är genomgräddad (testa med en provsticka!). Jag gräddade i ca 45 minuter.

6 november 2013

Irres tårtor

Min f.d. kollega Irre har fyllt 40 och jag fick äran att göra hennes tårtor. Önskemålet var orangea marsipantårtor med någon smårolig dekoration. Blev kanske ingen riktigt smårolig dekoration, men lyckades iaf klämma in en filt, en tekopp och en bok. Tårtorna var gjorda på ljusa tårtbottnar, fyllda med chokladmousse gjord på Pätkis och vaniljmousse med päronbitar i. De var spacklade med creamcheese-frosting och täckta med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...