27 november 2011

Pepparkakshus






Lovade för en tid sedan att göra ett pepparkakshus som vinst till ett lotteri. Eftersom jag för tillfället har arbete upp över öronen, tänkte jag först säga nej. MEN, eftersom jag tycker att pengarna som man får in på lotteriet går till ett mycket bra ändamål så jag ville gärna bidra med detta. Alla pengar som samlas in ges till människor som inte har det så gott ställt och som kanske inte har möjlighet att fira jul på samma sätt som många av oss gör.

Pepparkakshuset är gjort på följande deg:

1½ dl vatten
4 dl socker
1 dl sirap
300 g smör
1 msk kanel
1 msk nejlika
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat/matsoda

Koka upp vatten och socker. Häll det i en skål. Tillsätt smör, sirap och kryddor till det varma sockervattnet. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda med resten av degen. Arbeta ihop till en deg. Strö lite mjöl ovanpå degen och sätt lock på skålen. Låt den stå i kylen i minst ett dygn.

Kristyr
1 äggvita
1 kork ättika
ca 5 dl florsocker

Vispa äggvitan styv. Rör ner ättika och tillsätt florsockret. Sedan är det bara att börja spritsa. Jag har både dekorerat och limmat ihop pepparkakshuset med denna kristyr. Som jag skrivit tidigare om mina pepparkakshus så gillar jag inte smaken av bränt socker när det är dags för husdemolering!

4 kommentarer:

  1. Oh, va fint!!!! Sitter huset ihop bra med kristyren?
    Om det fungerar lika bra med kristyr så måste det vara mycket enklare än med varmt socker.
    Tack för att du delar med dej.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack! Jo, huset sitter nog ihop med kristyren. Det går hur bra som helst, man får ha lite mera tålamod bara med att hålla ihop delarna tills det torkat en aning.

    SvaraRadera
  3. hej

    Vilket fint hus med balkong och allt....tänkte höra var hittar du mallen på denna?

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Just den här mallen har jag hittat i en bok som heter "Pepparkakshus och mera julbus" av Eva Grane.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...