30 oktober 2011

Hello Kitty


Camilla önskade en Hello Kitty/prinsessaktig tårta åt sin dotter Elin. Fick rätt fria händer med innehållet, ett litet önskemål var att det inte skulle vara en traditionell prinsesstårta. Det mesta av recepten är inspirerade härifrån. Tårtan består av en mandelbotten fylld med vaniljbavaroise (som för övrigt blev en ny favoritfyllning!), mandelkrisp och jordgubbskompott. Den är spacklad med cream cheese frosting (ur Leilas a piece of cake) och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.

Mandelanslag duchess

4 ägg
4 äggulor
130 g socker
135 g vetemjöl
50 g mandelmjöl

Vispa ägg, äggulor och socker pösigt. Sikta vetemjölet och blanda det med mandelmjölet. Vänd ner i äggblandningen. Häll i en form (ca 26 cm) och grädda i 180 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Jordgubbskompott
300 g jordgubbar
125 g socker
1 msk citronsaft
skalet av en citron
4 gelatinblad


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka resten av ingredienserna i ca 10 minuter. Blanda i gelatinbladen och låt blandningen kallna.

Vaniljbavaroise

3 dl mjölk
50 g socker
1 vaniljstång

90 g äggula
50 g socker

6 gelatinblad

300 g vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Sätt kornen och stången i mjölken tillsammans med sockret. Koka upp blandningen. Vispa under tiden äggulor och socker pösigt. När mjölken kokar hälls den i äggblandningen, under konstant vispning. Ta bort vaniljstången! Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm blandningen till 85 grader. Vänd i gelatinbladen och låt blandningen svalna till ca 22 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner den i den avsvalnade blandningen.

Cream cheese frosting 
60 g smör
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
5 dl florsocker
1 msk citronsaft

Rör ihop ingredienserna till en slät kräm. Smaksättningen citron går självklart att byta ut till någon annan smak. den här är egentligen tänkt att användas på cupcakes, men tycker att det går minst lika bra att spackla tårtor med den.

Jag delade tårtbottnen i tre delar och fyllde båda lagren med vanilj bavaroise och klickade ut jordgubbskompott över. Sedan bröt jag sönder mandelkrispet och la också det ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...