25 mars 2013

Tittägg steg-för-steg

Här kommer ett tips på ett roligt, charmigt och faktiskt rätt så enkelt påskpyssel. Detta tittägg är gjort nästan enbart av socker. Nedan följer en liten steg för steg beskrivning hur man kan gå till väga.
Blanda 1 l socker med ½ dl vatten. Vill du ha färg på ägget så blanda lite pastafärg eller karamellfärg i vattnet. Blanda så att konsistensen blir som fuktig sand.
Använd en äggform och packa sockerblandningen i formen, precis som när man gör sandkakor i sandlådan. Jag hittade min äggform på Sinooperi. Stjälp upp äggen på en plåt. (Blir flera!) Skär ett snitt i varje ägg så att du senare får en öppning på ägget. Låt biten sitta kvar och grädda äggen i 50 grader varm ugn i ca 50 minuter med ugnsluckan öppen ca 10 cm. Låt äggen svalna.
Ta en sked och skrapa försiktigt ut sockret. Den är hård på ytan, men blir mjukare längre in. Lämna ett ca 1 cm tjockt skal.
Fyll en sprits med grästyll med grön kristyr.
Spritsa gräs i ena halvan av ägget.
Modellera i marsipan eller sockerpasta valfria påskfigurer.  Behöver inte vara så invecklat. Ovala ägg kan alla modellera och kycklingen har vår tre-åring gjort, så omöjligt är det inte :)
Spritsa med vit kristyr en rand på ena ägghalvan och placera den andra halvan ovanpå.
Spritsa kristyr runt skarven och runt öppningen på ägget.
Dekorera med valfria dekorationer. Jag gjorde det enkelt med bara en blomma.
KLART!

1 kommentar:

  1. Letade efter hur man gör sockerägg och hänvisades till din blogg. Du har en jättefin blogg som inspirerar en!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...