En av mina närmaste vänner gifte sig i helgen och till deras bröllop fick jag äran att göra tårtan. Jag ville självklart att de själva skulle få välja vilka smaker de ville ha, så jag gjorde en provtårta som de fick smaka på före bröllopet.
Provtårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten och en mandelbotten. Receptet till mandelbottnen är härifrån och det rekommenderas varmt! Jag delade bottnarna så att jag fick 4 "tårtbitar". Dessa tårtbitar fyllde jag med olika fyllning och täckte dem med marsipan. Ovanpå tårtbitarna skrev jag vilka fyllningar det fanns i, så att det skulle vara lättare att komma ihåg. Lite recept följer...
Mandelbotten
400 g smör
150 g socker
4 äggulor
400 g vetemjöl
80 g mald sötmandel
150 g socker
4 äggulor
400 g vetemjöl
80 g mald sötmandel
Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Rör ner mandel, äggulor och vetemjöl. Dela degen i 3 delar, tryck till dem och lägg på mjölad tallrik. Låt degen vila i kyl minst en halvtimme. Tryck ut degen i en bakform.
Grädda i 5 – 8 minuter i 200 grader varm ugn.
Tillägg 6.8.2012 Degen ska alltså delas i tre delar eftersom det blir tre skilda bottnar, som ska gräddas i olika omgångar!
Grädda i 5 – 8 minuter i 200 grader varm ugn.
Tillägg 6.8.2012 Degen ska alltså delas i tre delar eftersom det blir tre skilda bottnar, som ska gräddas i olika omgångar!
Chokladmousse
150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Värm grädden till den nästan kokar, den får dock INTE KOKA!! Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det blir en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att svalna, gärna över natten. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens. Har gjort denna med både vitchoklad och mjölkchoklad och båda blir otroligt goda!
2 dl vispgrädde
200 g creme fraiche
150 g mandelmassa
(1 tsk kardemumma)
Vispa grädden ganska hårt. Riv ner mandelmassan i creme fraichen och blanda också ner den vispade grädden. Smaksätt eventuellt med kardemumma.
200 g creme fraiche
150 g mandelmassa
(1 tsk kardemumma)
Vispa grädden ganska hårt. Riv ner mandelmassan i creme fraichen och blanda också ner den vispade grädden. Smaksätt eventuellt med kardemumma.
Slutresultatet av bröllopstårtorna kommer senare!
va fiffigt att göra små smakbitar.. ser ju häftiga ut oxå..
SvaraRaderaHade ju varit bra om du i ditt recept på mandelbottnar skrivit att det skulle bli tre stycken bottnar och inte EN. Detta fick jag veta efter ha letat mig fram på sidan som du länkar till men då var redan tårtan (med ALL deg) i ugnen :(
SvaraRaderaDu skriver i och för sig att degen skall delas i 3 delar men jag trodde att detta var pga att den skulle kallna fortare...
I övrigt måste jag säga att du har en mycket fin sida och att du är superduktig!
Mvh Maria Sandberg
Oj, det var tråkigt om du missförstått mina förklaringar. Ska försöka rätta till det så att det blir tydligare!
Radera