Matilda har fyllt 2 år. Hennes mamma gav mig fria händer att göra en tårta till hennes födelsedag. Eftersom "Kalas-Alfons" varit en favorit den senaste tiden valde jag att ta fasta på det. Alfons fick sällskap av lite tårta och bullar :) Tårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten fylld med vaniljmousse med päronbitar i och Pätkismousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var också gjorda i sp.
15 november 2013
Alfons Åberg
Matilda har fyllt 2 år. Hennes mamma gav mig fria händer att göra en tårta till hennes födelsedag. Eftersom "Kalas-Alfons" varit en favorit den senaste tiden valde jag att ta fasta på det. Alfons fick sällskap av lite tårta och bullar :) Tårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten fylld med vaniljmousse med päronbitar i och Pätkismousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var också gjorda i sp.
9 november 2013
Pingutårta
Mikaela önskade en Pingutårta till sin dotters födelsedag. Jag fick en bild på hur den skulle se ut, men satte lite egen prägel på den iaf. Tårtan bestod av en chokladtårtbotten fylld med glasskräm och hallonmousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var gjorda i marsipan och sp. Fick också göra en extra Pingu.
7 november 2013
Kladdkaka med lakritskola
Det här receptet är Leilas och blev direkt ett av mina favorit-kladdkakerecept! Jag bjöd på detta på jobbet åt mina kollegor och tror att den fick gott betyg även där. Skulle i mitt tycke kunna öka mängden lakritspulver, men det är ju en smaksak. Den här är ett perfekt alternativ till farsdagstårtan!
Kladdkaka
50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Lakrits-chokladkola
2 dl vispgrädde
Lakrits-chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver (öka gärna till 2)
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en
tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk
stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det
försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort
att komma upp till 116. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt
choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i
grädden. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.
Chokladtårtbotten
Det här är en ganska maffig tårtbotten, men alldeles ljuvlig i konsistensen. Receptet kommer härifrån, men skriver det också hit. Det var MYCKET lätt att dela denna botten i tre delar. Delarna höll ihop och det var inga problem att flytta dem. Rekommenderar varmt!
Jag gjorde denna i en 26 cm stor kakform.
5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
5 tsk bakpulver
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
5 tsk bakpulver
Smält smöret. Vispa ägg och socker i 10-12 minuter. Blanda det smälta smöret med mjölken. Rör försiktigt ner det i smeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Grädda i 175 grader varm ugn tills den är genomgräddad (testa med en provsticka!). Jag gräddade i ca 45 minuter.
6 november 2013
Irres tårtor
Min
f.d. kollega Irre har fyllt 40 och jag fick äran att göra hennes
tårtor. Önskemålet var orangea marsipantårtor med någon smårolig
dekoration. Blev kanske ingen riktigt smårolig dekoration, men lyckades
iaf klämma in en filt, en tekopp och en bok. Tårtorna var gjorda på
ljusa tårtbottnar, fyllda med chokladmousse gjord på Pätkis och
vaniljmousse med päronbitar i. De var spacklade med creamcheese-frosting
och täckta med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp.
27 oktober 2013
Igelkottstårta och bilolycka
Förra veckoslutet var jag och min familj med om någonting som skulle ha kunnat sluta mycket tragiskt. Vi hade höstlov och vi hade tillsammans med barnen beslutat oss för att fara till Tammerfors för att besöka Ikea. Ca en halvtimme före vi skulle komma fram till Tammerfors kom en mötande bil över i vårt körfält och vi frontalkrockade. Vi tackar Gud för att vi alla hade skyddsänglar och kunde ta oss ur bilen. Hela händelsen har varit mycket traumatisk och många tankar har farit genom huvudet den här veckan. Vill ni läsa mera om händelsen kan ni läsa här! Imorgon ska jag försöka fara tillbaka till jobbet och hoppas på att kroppen och knoppen håller...
Nu till något trevligare :)
Carina fyllde 50 år tidigare i höst. Jag gjorde den här tårtan åt henne som en present. Den bestod av en ljus sockerkaksbotten fylld med vitchokladmousse och limemousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med chokladsugarpaste, dekorationerna var gjorda i sp.
Nu till något trevligare :)
13 oktober 2013
Felix doptårta
Förra veckoslutet hade jag äran att göra Felix doptårta. Hans föräldrar gav mig ett par önskemål om färger och dekorationer och att tårtan gärna fick innehålla blåbärsmousse. Tårtan bestod av en stor ljus sockerkaksbotten, fylld med blåbärsmousse och vitchokladmousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med sp. Dekorationerna var också gjorda i sp.
6 oktober 2013
Vanessas tårta
Jennifer önskade två tårtor med igelkottstema till sin dotter Vanessas 2-års kalas. Jag fick ganska specifika önskemål över hur tårtorna skulle se ut. Igelkottarna skulle sitta och ovanpå skulle finnas orange-pinkfärgade löv. Med på tårtan fick också gärna vara fjärilar, svampar och blommor. En brun dörr fick också vara med. Tårtorna bestod av ljusa bottnar fyllda med dumlefluff och vitchokladmousse. De var täckta med marsipan och dekorationerna i mestadels sp.
29 september 2013
Rosor steg för steg
Börja med att forma droppar, utgår från en rund boll. Låt torka.
Tryck ut rosblad med en utstickare eller forma en boll och pressa ut den till ett blad inuti en plastpåse.
Tunna ut bladkanten med bollverktyget.
Limma fast bladet på toppen av en droppe med vatten eller äggvita.
Forma ytterligare tre blad med bollverktyget.
Limma de tre bladen efter varandra på rosknoppen.
De tre bladen limmas alltså omlott.
Vik ut bladen en aning.
Ta ut ytterligare 5 blad och låt dem torka på skedar.
Limma de fem bladen omlott i en torkkopp.
Placera rosknoppen ovanpå bladen och limma fast.Vill du ha en större ros fortsätt att torka flera blad på skedar. Jag tycker att den blir finare om man gör aningen större blad följande varv. Sätt rosen att torka i aluminiumfolie så att du får önskad form på den.
Hallonpaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform, ca 24 cm. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i frysen ca 1 timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader varm ugn.
Fyllning
50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll fyllningen i pajskalet.
Bärblandning
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl hallon
Blanda hallon med socker och maizena. Fördela bärblandningen över fyllningen.
Smulor
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 g smör
Rör snabbt ihop ingredienserna till en grynig massa. Strö smulorna överst på pajen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda i ca 25 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)