Kladdkaka
50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Lakrits-chokladkola
2 dl vispgrädde
Lakrits-chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver (öka gärna till 2)
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en
tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk
stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det
försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort
att komma upp till 116. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt
choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i
grädden. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.
Låter gott, måste testas! Såg förresten att du skrivit om olyckan... Jag och några kompisar hade kommit med flyget till Tammerfors den dagen och var på väg tillbaka till Vasa då vi såg den ena krockade bilen mitt på vägen och något som hände i diket. Det såg så hemskt ut så jag måste kolla då jag kom hem hur det hade gått för de inblandade. Lite efter det hörde jag att det var er bil. Usch, jag fick riktigt illa att vara med det var skönt att höra att det inte gick värre!
SvaraRaderaJo det har varit traumatiskt och det har nog tyvärr satt sina spår. Men vi är otroligt tacksamma för att vi alla får vara tillsammans utan större skador.
RaderaDet här är absolut en av de godaste kakorna jag har blivit bjuden på, tack! Så perfekt med receptet nu till helgen så får vi baka den till farsdag! :)
SvaraRadera:)
RaderaFöljer dig med glädje fast vår mat skiljer sig rätt mycket :)
SvaraRadera/Bella
titta här vem jag är Carina
Raderahttp://rawfoodhealthylife.blogg.se
//Bella
Har varit in och kikat ;)
Radera