Tårtfyllningar

Lemoncurdmousse

Lemoncurd (ur Leilas bok "A piece of cake".)
3 st citroner
1½ dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp saft från 2 av citronerna, rivet skal från tre, tillsammans med smör och socker. Sila vätskan. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i vätskan.Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt krämen svalna.

½ sats lemoncurd
3 dl grädde
100 g färskost

Blanda lemoncurd och färskost. Vispa grädden hårt och blanda i.

Lemoncurdmousse passar bra med t.ex. hallonmousse, kokosmousse och chokladmousse.

Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka hallonen i 2 minuter. Blanda hälften av hallonen med färskosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonen. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt det gärna stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Kokosmousse
200 g créme fraiche
1½ dl kokosflingor
1 dl socker
2 dl vispgrädde

Blanda créme fraiche, kokos och socker. Låt stå en stund i kylskåp. Vispa grädden och blanda i kokosblandningen. 
Chokladmousse
150 g choklad (vit, mörk, block, pätkis, dumle, geisha...)
2 dl vispgrädde
100 g färskost

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Värm grädden till den nästan kokar, den får dock INTE KOKA!! Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det blir en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att svalna, gärna över natten. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.
  

Mandelgrädde
2 dl vispgrädde
200 g creme fraiche
150 g mandelmassa
(1 tsk kardemumma)

Vispa grädden ganska hårt. Riv ner mandelmassan i creme fraichen och blanda också ner den vispade grädden. Smaksätt eventuellt med kardemumma.

Kinuskimousse
2 dl vispgrädde
2 dl farinsocker
100 g färskost
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blanda 2 dl vispgrädde och farinsockret i en kastrull och koka blandningen på svag värme i ca 5 minuter. Låt kallna ORDENTLIGT! Ta undan några matskedar av kinuskiblandningen och rör ner resten i färskosten. Blötlägg gelatinbladen och värm kinuskisåsen som du satt åt sidan och rör ner gelatinbladen i den. Rör sedan ner kinuskisåsen i färskostblandningen. Vispa grädden och vänd ner även den.

Päronmousse
4 gelatinblad
1 burk päronpuré
2 konserverade päronhalvor i juice
2 msk päronjuice
(några droppar päronessens)  
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
(grön pastafärg)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa päronen släta. Blanda i päronpuré, socker och ev. lite färg och essens. Värm päronjuicen från konservburken och smält gelatinbladen. Rör försiktigt ner gelatinblandningen i päronblandningen. Vispa grädden och vänd ner den i päronblandningen.
Vaniljpannacotta
4 gelatinblad
2 dl mjölk
2+2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk strösocker
2 tsk vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, 2 dl grädde, äggulor, maizena och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Den får absolut inte koka! Rör ner vaniljpulver och gelatinbladen i den varma krämen och låt svalna.Vispa 2 dl grädde och vänd ner i krämen.
Nutellafluff
150 g nutella
3 dl grädde

Värm grädde i en kastrull på spisen. Grädden får INTE koka. Blanda den heta grädden med rumstempererad nutella. Låt blandningen kallna helt i kylskåp, gärna över natten. Vispa upp den kalla blandningen och använd t.ex som fyllning i en tårta. Den blir ganska söt så det passar bra att blanda med något syrligt t.ex. hallon.
Dumlefluff
180 g dumlekolor
3 dl grädde

Hacka godiset smått. Häll grädde och godishacket i en kastrull och värm på svag värme tills chokladen smält. Kyl ordentligt och vispa sedan blandningen.   
Ahlgrens bilar-fluff
3 dl grädde
ca 70-80 g godis

Klipp godiset i mindre bitar. Värm grädden och godiset i en kastrull. Låt det INTE koka. Det tar en god stund innan godiset har smält. Låt blandningen kallna ett par timmar i kylskåpet. Vispa den sedan fluffig. Om den blir för tjock går det bra att tillsätta lite vispgrädde för att få den lösare.

Leilas vaniljkräm 5dl mjölk   1st vaniljstång   dl strösocker  7 äggulor
dl majsstärkelse (maizena)
50 g mjukt smör 

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka det tillsammans med mjölken i en stor kastrull. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse ljust och fluffigt. Ta ur vaniljstången ur den heta mjölken. Slå över den heta mjölken under vispning och häll tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud upp krämen under konstant vispning och ta bort från plattan när blandningen tjocknar. Häll över krämen i en kall skål och rör ner smöret i den varma krämen. Kyl krämen i kylskåp. 
Lingonmousse 
350 g lingon
3/4 dl socker
1½ dl florsocker
3/4 dl vaniljkrämspulver
3 dl vispgrädde

Koka lingon och socker tills lingonen mjuknar, ca 10 minuter. Passera lingonen genom en sil. Rör ner vaniljkrämspulver och florsocker. Vispa grädden och vänd ner den i lingonblandningen.  
Limemousse
2 dl bulgarisk yoghurt
2 dl creme fraiche
1½ dl socker
4 gelatinblad
2 tsk limeskal
1 dl limesaft
4 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda yoghurt, creme fraiche och socker. Rör tills sockret smält. Blanda i limeskal och och limesaft. Spara en liten skvätt limesaft och värm den. Lös upp gelatinbladen i den varma limesaften. Rör ner lime- och gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i limeblandningen. 
Chokladkräm
1½ dl grädde
150 g choklad
2 påsar vaniljkrämspulver 
3 dl mjölk

Hacka chokladen. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Vispa vaniljkrämspulvret i mjölken och låt stå en liten stund. Vispa sedan för hand i chokladen i vaniljkrämen. Låt blandningen stå kallt en liten stund innan den används i tårtan. 

Hallonmousse 
4 gelatinblad
225 g hallonpuré
70 g sirap
5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka hallonen så att det mesta av vätskan avdunstar. Blanda en liten del av den varma hallonpurén med de urkramade gelatinbladen så att de löses upp. Blanda resten av hallonen med sirap. Blanda sedan ihop alltihopa. Vispa grädden, men inte för hårt! Vänd ner hallonen mycket försiktigt i grädden. 

Kokosbollsmousse  
100 g smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på vaniljkrämspulver och mjölk
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos

Blanda avsvalnat smält smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa vaniljkräm i en annan skål och grädde i en tredje. Vänd försiktigt ihop allting. Börja med hälften av grädden och vaniljkrämen så att du hinner bestämma hur tjock eller lös fyllning du vill ha. Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.
Passionsfruktsmousse
8-10 passionsfrukter (ca 1 dl juice)
1 brk kondenserad mjölk
3 gelatinblad
3 dl grädde

Dela och gröp ur frukterna. Passera genom en sil så att du får ca 1 dl juice (jag satte också med några kärnor men det är en smaksak). Blötlägg gelatinbladen. Lämna 1-2 msk av juicen och värm den i en kastrull på spisen.Lös upp gelatinbladen i juicen. Vispa upp den kondenserade mjölken och blanda i juicen. Vispa grädden ganska hård och vänd ner den också. 
Körsbärsmousse
Grundkräm:
3 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Värm grädden till ca 70 grader i en kastrull. Ta bort från spisen och rör ner gelatinbladen. Häll upp i en ren skål och täck den med plastfolie. Låt gärna folien ligga direkt ovanpå grädden. Ställ den i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.

Körsbärspuré:
175 g urkärnade och tvättade körsbär
100 g florsocker
1 vaniljstång
½ citron (saften från den)

Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda ut med en liten del av florsockret. Mixa körsbär, florsocker, vanilj och saften från citronen. Låt blandningen stå i kylskåp till grundkrämen är färdig att användas. Vispa sedan grundkrämen luftig och vänd i körsbärspurén.  
Jordgubbsmousse
400 g jordgubbar
250 g turkisk yoghurt
1 dl socker
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Mosa jordgubbarna och blanda med yoghurt, socker och vaniljsocker. Koka upp lite vatten och smält gelatinbladen i det. Häll det i jordgubbsblandningen. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen. 
Vitchokladkvarg
150 g vitchoklad
200 g vaniljkvarg
4 dl vispgrädde

Hacka chokladen i mindre bitar och smält den. Blanda choklad och kvarg, vispa grädden. Blanda allt till en slät blandning.  
Blåbärsmousse
200 g blåbär
en skvätt vatten
½-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka blåbär, socker och lite vatten i en kastrull. Koka i ca 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och rör ner vaniljsocker och gelatinbladen. Sätt blandningen i kylskåp för att kallna. Vispa sönder färskosten och rör ner blåbärsblandningen. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i moussen. Den här mängden räcker till att fylla en tårta på ca 26 cm i diameter.
Jordgubbskompott
300 g jordgubbar
125 g socker
1 msk citronsaft
skalet av en citron
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka resten av ingredienserna i ca 10 minuter. Blanda i gelatinbladen och låt blandningen kallna.

Vaniljbavaroise
3 dl mjölk
50 g socker
1 vaniljstång

90 g äggula
50 g socker

6 gelatinblad

300 g vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Sätt kornen och stången i mjölken tillsammans med sockret. Koka upp blandningen. Vispa under tiden äggulor och socker pösigt. När mjölken kokar hälls den i äggblandningen, under konstant vispning. Ta bort vaniljstången! Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm blandningen till 85 grader. Vänd i gelatinbladen och låt blandningen svalna till ca 22 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner den i den avsvalnade blandningen. 

Hallonkompott
500 g hallon
150 g socker
citronskal av en citron
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Koka hallon, socker och citronskal några minuter. Rör i gelatinbladen i den varma hallonröran. Klä en springform med färskfolie. Häll hallonröran i formen och ställ den i frysen i några timmar. Ta sedan fram formen och lösgör hallonen när tårtan ska fyllas.
Chokladtryffel
200 g choklad
1½ dl grädde
1 msk smör
Hacka chokladen och värm grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop till en jämn röra. Tillsätt smöret och rör om.
Päronmousse
1 brk konserverade päron
1 brk Flora visp
1 brk vaniljkvarg
socker och vaniljsocker enligt smak
4 gelatinblad
Vispa grädden. Tillsätt kvarg och mosade päron. Smaka av med socker. Sätt gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp några teskedar vatten och smält gelatinbladen i det. Fukta gärna tårtbottnarna med den överblivna päronlagen.
After eight-kräm
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
50 g After eight 

Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smälter. Låt blandningen stå i kylskåpet minst två timmar tills den blivit ordentligt kall. Vispa den sedan till lagom tjock konsistens.
Lemoncurdgrädde
½ burk (160 g)  lemoncurd
3 dl vispgrädde

Vispa grädden och rör ner lemoncurd!
Vaniljmousse  
200 g naturell färskost    
200 g turkisk yoghurt  
1 dl socker  
2 tsk vaniljsocker  
3 dl grädde 
 5 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen. Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen.
Tryffelkräm 
30 g socker
20 g maizena
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 äggula
2 gelatinblad
100 g mörk chokolad
6 dl vispgrädde
  0,6 dl äggvitor

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda kornen med lite av sockret med en kniv, så att kornen delas. Socker, maizena och vaniljsocker blandas och vispas med lite av mjölken. Till sist vispas äggulorna i. Den resterande mjölken kokas tillsammans med vaniljstången i en kastrull. När det börjar koka tillsätts blandningen och vispas ordentligt tills hela blandningen kokar och tjocknar. Vrid ur gelatinbladen och blanda ordentligt. 

Finhacka chokladen och lägg i en stor skål. Häll den varma vaniljblandningen över chokladen. (Ta bort vaniljstången!) Vispa kraftigt så att krämen blir slät och blank. Vispa grädden till skum. Lägg 1/4 av grädden i chokladkrämen. Vispa kraftigt. Tillstätt ytterligare 1/4 av grädden och vispa ordentligt igen. Blanda till sist chokladkrämen i den kalla, resterande grädden och vänd försiktigt ihop. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladkrämen. 
Vaniljmousse
2dl crème fraîche
2 dl färdig vaniljsås
1/2dl socker
1/2tsk  vaniljsocker
3 gelatinblad
2dl grädde

Rör ihop creme fraiche,vaniljsåsen,socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta lite av såsen (ca1,5dl) och lägg i en liten kastrull och värm det lite så att sockret smälter. Rör om så att den inte bränns. Sätt bladen i vaniljröran i kastrullen och rör om. Sätt den varma vaniljröran i den kalla och rör om ordentligt. Vänd ner vispad grädde och rör om försiktigt.
Jordgubbsmousse
1,5 dl mjölk
1 påse vaniljkrämspulver
100 g färskost med vaniljsmak
1 dl grädde
200 g jordgubbar
½ dl socker
4 gelatinblad
jordgubbssaft

Blanda mjölk och vaniljkrämspulver. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Blanda färskost, vaniljkräm, jordgubbar och socker. Värm en skvätt jordgubbssaft och rör ner gelatinbladen. Blanda försiktigt i saften i jordgubbsblandningen. Blanda till sist ner grädden. Låt stelna en stund innan fyllningen breds på kakan.
Glasskräm
2 påsar vaniljkrämspulver
3 dl mjölk
4 dl grädde

Blanda två påsar färdig vaniljkrämspulver (typ Ekströms) med 3 dl mjölk. Låt blandningen stå medan du vispar grädden. Vänd sedan ner vaniljkrämen i vispgrädden och vips har du världens godaste tårtfyllning! 
Chokladkräm
1 dl socker
1 dl kakao
3 dl vispgrädde
Blanda socker och kakao i en skål. Slå på grädden och lägg blandningen i kylskåpet i ca ½ timme. Vispa sedan blandningen som vanlig vispgrädde. Det går ganska hastigt så akta så att det inte blir för mycket vispat! 
 

9 kommentarer:

 1. Kan man ha jordgubbsmousse och lemoncurd mousse i samma tårta tycker du? Eller vore det bättre med lemoncurdmousse och skivade jordgubbar? Kan kakan med de fyllningarna med fördel "dra" över natten i kylskåpet? Tack för en superbra tårtskola, guld värd till en sådan här nybörjare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Brukar nog alltid fylla tårtorna dagen före och låta dem stå i kylskåpet över natten.

   Radera
 2. Räcker mousserna åt en eller två lager med fyllning i en 24cm kaka tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på vilken fyllning du tänker på?

   Radera
  2. T.ex. passionsfruktsmoussen? Om jag väljer två fyllningar, vilken skulle passa tillsammans med den då? :)

   Radera
 3. Hej, tycker du att man kan ha ett lager passionsfruktsmousse och ett lager mangomousse sedan smörkräm med passionsfruktsarom i utan på? Tänkte göra en frisk somrig tårta, sedan blev jag så inne på att spritsa hela tårtan med rosor av smörkräm.
  Eller har du något annat förslag du tycker blir bättre.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter gott! Vill du annars ha en riktigt somrig fyllning så rekommenderar jag jordgubbsmoussen gjord på turkisk yoghurt. Smakar lite som jordgubbsmilkshake :)

   Radera
 4. Vad skulle du rekommendera för fyllning till glasskräm? Tanken är att göra en tårta till 1års kalas ☺

  SvaraRadera
 5. Vad rekommenderar du till passionsmoussen?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...