17 juni 2014

Glasstårta med vanilj, choklad och hallon

Den här glasstårtan blev en riktig favorit när jag bjöd på den på påsken.Den består av hemmagjord vaniljglass, mjölkchokladglass, hallon och maräng. Jag använde mig av vår glassmaskin när jag gjorde de olika lagren, men är nästan säker på att det går lika bra att frysa de olika lagren i frysen utan att behöva använda glassmaskin.

Vaniljglass
  1 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
ca ½ tsk vaniljpulver
25 g glukos
125 g socker
 120 g äggula

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och koka upp blandningen.  Vispa under tiden äggulor och socker. Häll under omrörning ner den varma gräddblandningen i äggblandningen. Rör tills allt är ordentligt blandat. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 85 grader. Rör ner gelatinbladet och låt blandningen svalna. Häll sedan blandningen i glassmaskin och kör tills glassen blivit tjock (som mjukglass i konsistensen). Fodra en springform med plastfolie och bred ut glassen i formen. Ställ formen i frysen. 

Bred ut hallon på ytan av glassen när den stelnat en aning.

Chokladglass
1 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
ca ½ tsk vaniljpulver
25 g glukos
125 g farinsocker
 120 g äggula
100 g choklad

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och koka upp blandningen. Vispa under tiden äggulor och socker. Häll under omrörning ner den varma gräddblandningen i äggblandningen. Rör tills allt är ordentligt blandat. Häll tillbaka i kastrullen. Finhacka chokladen och rör ner den i kastrullen. Värm blandningen till 85 grader. Låt svalna en aning och kör sedan i glassmaskinen. Bred ut chokladglassen ovanpå hallonen och tryck ner en färdig marängbotten ovanpå chokladglassen. Sätt färskfolien ovanpå och låt stå i frysen ett par timmar. Ta fram tårtan ca ½ timme före servering. Öppna plastfolien och sätt ett serveringsfat på marängbottnen och vänd tårtan upp och ner. Jag hade inte tid med att garnera den här tårtan destu mera utan valde att värma lite hallon med lite socker i en kastrull och öste sedan på det på tårtan. Här skulle det nog ha passat mycket bra med t.ex. chokladdekorationer och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...