9 februari 2013

Att fylla en cheesecake eller moussetårta

Min steg för steg beskrivning fortsätter :) Det här receptet storgillar jag. Den är fräsch och god på samma gång. Tillvägagångssättet att göra moussetårtor och cheesecakes på är ganska lika om man använder gelatinblad. 

Limemousse
2 dl bulgarisk yoghurt
2 dl creme fraiche
1½ dl socker
4 gelatinblad
2 tsk limeskal
1 dl limesaft
4 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda yoghurt, creme fraiche och socker. Rör tills sockret smält. Blanda i limeskal och och limesaft. Spara en liten skvätt limesaft och värm den. 

Lös upp gelatinbladen i den varma limesaften.


Häll med en svag stråle ner lime- och gelatinblandningen i yoghurtblandningen.
Rör mycket försiktigt ihop alltihopa till en slät smet. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen.
Häll fyllningen ovanpå kexbottnen.
Skaka försiktigt formen så att fyllningen blir slät på ytan. Ställ formen i kylskåpet några timmar.

Glasyr
3 gelatinblad
1½ dl vatten
½ dl limesaft
½ dl socker
grön pastafärg eller karamellfärg

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda vatten, socker och limesaft i en kastrull. Hetta upp och lös upp de blötlagda gelatinbladen i den varma vätskan. Låt vätskan svalna en stund så att den inte är så varm när den ska läggas på moussen.
Skeda försiktigt upp limesaften på moussefyllningen och sätt in i kylskåpet för att stelna.
Lösgör tårtan från formen och dekorera på valfritt sätt!
 

4 kommentarer:

  1. Ser jättefint och gott ut.. men var ska grädden med? Tillsammans med cremefraiche och yogurt? Skall den vispas?

    :) Låter som ett toppenrecept iallfall..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj det har tydligen trillat bort! Ska genast rätta till!

      Radera
  2. Toppen, tack så mycket för receptet! :)

    SvaraRadera
  3. Hejsan!

    Tack för en superbra blogg!

    En gång när jag gjorde mousse med gelatin (nåt pirkka-recept som brukar vara säkra) så blev det gelatinklumpar i moussen fast jag tyckte att jag blandade ordentligt, har du nån aning om vad jag kan ha gjort fel eller tips på hur man får mousse att lyckas? Gelatinbladen var inte för gamla för det kollade jag. Efter den episoden har jag varit lite skeptisk till gelatin även om det antagligen inte var gelatinets fel :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...