16 oktober 2011

Rostårta


Min kusin Anna-Karin fyllde 30 år i helgen och hon önskade sig en rostårta till sitt kalas. Jag fick en bild på hur tårtan skulle se ut, men i övrigt fick jag fria händer. Den här sortens tårtor är "inne" just nu i modevärlden. Den här har jag gjort som en vanlig tårta inuti, men garnerat med en smör- färskostblandning. Jag testade för övrigt en ny tårtbotten som jag blev mycket nöjd med. Det gav mycket fina och höga bottnar som dessutom inte smulade sönder när jag delade dem. Receptet hittade jag här, men skriver det hit också. Jag fyllde bottnarna med hallonkompott, chokladtryffel och glasskräm. För en gångs skull fick jag smaka på en tårta, eftersom vi hade förmånen att få närvara på min kusins kalas. Jag tyckte att det smakade mycket gott, så de här fyllningarna kommer jag garanterat att använda igen. 

Tårtbotten

5 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm. Häll smeten i den och grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter.

Hallonkompott

500 g hallon
150 g socker
citronskal av en citron
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Koka hallon, socker och citronskal några minuter. Rör i gelatinbladen i den varma hallonröran. Klä en springform med färskfolie. Häll hallonröran i formen och ställ den i frysen i några timmar. Ta sedan fram formen och lösgör hallonen när tårtan ska fyllas. 

Chokladtryffel

200 g choklad
1½ dl grädde
1 msk smör
Hacka chokladen och värm grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop till en jämn röra. Tillsätt smöret och rör om.

Glasyr
100 g färskost
120 g smör
80 g vispgrädde
1 tsk vaniljessens
ca 450 g florsocker
ev. färg
Blanda färskost och smör med elvisp. Tillsätt grädde, vanilj och ev. färg. Rör om ordentligt. Blanda försiktigt i florsockret lite i taget. Blandningen ska bli ganska styv. Den här glasyren går också utmärkt att spritsa cupcakes med.

23 kommentarer:

  1. Tårtan var både sjukt fin och makalöst god! Du är så duktig.

    SvaraRadera
  2. Tackar, instämmer med Sofia! "Inne i modevärlden", tänk att jag lyckades pricka en sån tårta :-)

    SvaraRadera
  3. :) Tackar för era fina kommentarer!

    SvaraRadera
  4. Fick tips om din blogg häromdagen av en kompis - vilka härliga bakverk du fixar till! jättefin rostårta! :)

    SvaraRadera
  5. Tack! Roligt om du gillar min blogg :o)

    SvaraRadera
  6. Jättefin! Du kan nog laga vad som helst du :)

    SvaraRadera
  7. Alltså DENHÄR tar nog paalupaikka vad beträffar dina skapelser. Jag fick order av arbetskamraten att printa ut receptet genast. Jag printade med färg :)

    SvaraRadera
  8. Emma: Tack! Blir så glad av din kommentar :o)
    Soli: Va´roligt om du gillar min rosskapelse. Verkligen roligt om du vill testa mina recept också!

    SvaraRadera
  9. alltså, du e så generös då du ger oss både recept o tips. Jag vet inte om jag klarar det ändå. Rostårtan var den godaste tårtan jag någonsin smakat!
    Kerstin

    SvaraRadera
  10. Tack så innerligt mycket. Det var verkligen gott betyg!

    SvaraRadera
  11. Den här tårtan är så jävla vacker! Ska försöka mig på den ngn dag, rapporterar hur det går sen ;)

    SvaraRadera
  12. Hej! Jag testade att göra denna tårtan i helgen, den blev mycket god! En fråga bara: min rosglasyr "rann av". Den var inte så fast som din ser ut att vara. Vad kan jag ha gjort för fel? (jag hade mjukt smör och ovispad grädde?) TYcker mycket om din blogg och tycker det är så kul att du delar med dig av tips och ideer!

    Mvh, Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma!
      Det låter ju tråkigt med glasyren. Var den fast först och rann av sedan eller? Skulle det ha gått att sätta mera florsocker i den kanske? Roligt om du har hittat något som intresserat dig på min blogg!

      Carina

      Radera
  13. Hej.Använder du osaltat smör till glasyren?
    Mvh Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag brukar använda lättsaltat smör.

      Radera
    2. Hej.
      Du skriver lösgöra hallonen???Hela plattan eller bara hallonen en o en?

      Radera
  14. Hur många personer e denna tårtan till?

    SvaraRadera
  15. Vart är receptet på glasskrämen? Jag kAnske är blind ���� mvh ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här! http://clinasvenskon.blogspot.fi/2011/05/kalle-och-hobbe-tarta.html#.V3q2b7iLS00

      Radera
  16. Hejsan! Vart jag än letar hittar jag inte vaniljessens? Har bara vaniljpulver och vaniljarom ��

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...