7 september 2012

Choklad- och jordgubbstårta

Kanske lite sent om sider men måste i alla fall blogga om den här fantastiska tårtan! Den består av chokladbottnar fyllda med grädde blandat med krossad pätkis (mintchoklad). Kanterna är spacklade med chokladglasyr och dekorationerna består av jordgubbar och grädde.

Chokladbotten
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Blanda 1 dl av sockret, kakao och mjölk i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och låt den sedan svalna. Rör smör och resterande del av sockret poröst. Tillsätt äggen ett i taget, rör mellan varje. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt den avsvalnade mjölkchokladen i mjölblandningen. Rör samman alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter. Låt kakan svalna. Dela i två delar.

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 påse pätkis
(ev. 1 msk kakao)
Vispa grädden och krossa godiset. Blanda allt och bred över den undre bottnen. Lägg den övre bottnen ovanpå.

Glasyr
50 g smör
3 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
Smält smöret. Blanda i kaffe och siktat kakao. Rör ner vaniljsocker och florsocker så att du får en bredbar glasyr. Om glasyren verkar skära sig kan man försöka tillsätta några droppar vatten. Bred glasyren på kanten av tårtan.

Dekorera med jordgubbar och spritsad grädde!


1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...