13 juli 2012

Choklad- och halllonpannacotta

Den här tårtan hamnar mycket högt upp på utsökta tårtor-listan. Den här gjorde jag till min svärmors fest förra veckoslutet. Den består av en chokladbotten och ett lager hallonmousse, översta lagret är ett vaniljpannacotta lager. Den är så otroligt god och inte helt omöjlig att göra. Den tar en del tid i anspråk men är helt klart värd mödan!

Chokladbotten
75 g smör
75 g mörk choklad
120 g socker
80 g ägg
75 g vetemjöl
75 g hallon
Hacka chokladen och smält smöret. Rör ner chokladen i det smälta smöret och rör om tills allt blandats och chokladen smält. Rör i socker, sedan ägg och till sist mjöl. Fyll en ca 20 cm vid springform med smeten. Krossa de frysta hallonen och strö ovanpå smeten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Låt svalna!

Panna cotta med hallon
225 g grädde
225 g hallon
45 g citronsaft
90 g socker
20 g honung
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde, hallon, citron, socker och honung. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Låt massan svalna till 30-35 grader. Häll den över chokladbottnen och ställ den i frysen. Skär ut ur formen när massan stelnat.

Vaniljbavaroise
190 g grädde
190 g mjölk
105 g socker
1 vaniljstång
110 g äggula
150 g vitchoklad
6 gelatinblad
450 g vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång. Låt stå och dra en stund. Häll sedan blandningen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 83 grader under vispning. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Slå smeten genom en sil över chokladen. Rör slätt. Kyl till 25 grader. Vänd ner löst vispad grädde. Sätt färskfolie/plastfilm i en 26 cm vid springform. Placera choklad och hallonbotten i mitten och häll över bavaroisen. Jämna till ytan och frys. Ta ut formen när det stelnat och låt den tina i kylskåp. Dekorera med t.ex hallon och choklad.

13 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk kombination! Dessutotom festligt med olika färger och den fina chokladdekorationen!

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen god ut! Har du något tips om vad man kunde byta ut chokladen mot? Är allergisk mot nötter och choklad är givetvis ett big no no :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske man kunde byta till kakao?

      Radera
    2. testade på denna och kan meddela att det gick bra att byta ut chokladen till kakao och lämna bort vitchokladen från vaniljbavaroisen :)

      Radera
  3. Det där ser helt fantastiskt gott ut! och vacker!

    SvaraRadera
  4. Hur mycket grädde går det åt totalt i dl?

    /Åsa N

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det borde bli ca 9 (8,65) dl totalt.

      Radera
  5. Hej . Jag vill gärna göra tårtan men blir lite fundersam med måttet med gram istället för dl o så.
    ex viss med socker o citronsaft osv. Finns det möjligtvis få det med dl eller.
    om det är inte för mkt besvär.
    Så sugen på att göra denna delikatess till mitt kalas ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Har nog tyvärr bara måtten i gram, men kan försöka ge dem i dl, men det blir på ett ungefär!
      2,3 dl grädde
      2,3 dl hallon
      knappt ½ dl citronsaft
      1 dl socker
      knappt 3 tsk honung

      knappt 2 dl grädde
      knappt 2 dl mjölk
      1 dl socker
      1 vaniljstång
      3½-4 st äggulor
      150 g vitchoklad
      6 gelatinblad
      4 ½ dl vispgrädde

      Lycka till!

      Radera
  6. Testade kakan och den är fantastiskt god!! Gör den definitivt igen. Bra att man kan göra den flera dagar på förhand då den skall vara i frysen.

    Har du testat att använda OH-plast på sidorna istället för plastfolie? Läste på en annan bakblogg att man får släta och fina kanter då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra! Jo jag brukar använda det på de flesta cheesescakes och moussetårtor, men här tyckte jag att det blev en häftig effekt på kanterna av plastfolien :)

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...