21 januari 2012

Grovt fullkornsbröd

Veckan som gått hart varit en fullspäckad vecka med mycket jobb och lite sömn. För att försöka koppla av och ta helg ställde jag mig i köket och knådade en bröddeg. Hade egentligen tänkt baka rågbröd i helgen men orken och tiden har inte riktigt funnits... Det här blev ett bröd med måttot "man tager vad man hafver". 

2 bröd
1 dl vetekross
1 dl rågkross
4 dl vatten
5 dl surmjölk/filmjölk/yoghurt
25 g jäst
½ dl honung
2 tsk salt
2 msk matolja
5 dl fullkorns speltmjöl
5 dl halvgrovt speltmjöl
smör till formarna
3 msk solrosfrön

Koka kross och vatten under omrörning i ca 10 minuter till en ganska lös gröt. Häll gröten i en degbunke och häll i surmjölken. Låt blandningen svalna tills den är 37 grader. Smula i jästen och rör om. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Låt den jäsa ca 1 timme. Smörj två avlånga formar och fördela solrosfröna i bottnen. Dela degen i två delar och lägg i formarna. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på¨200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...