9 juli 2011

Makens tårta

Idag jobbar Mathias sista dagen på sitt jobb. På måndag väntar nya utmaningar. Igår bjöd han på tårta på jobbet. Han har helt och hållet själv bestämt hur den ska se ut och vad som ska vara på den. Jag har bara gjort som han önskat. Det här är Mathias humor i ett nötskal :)

Tårtan bestårt av en mörk och två ljusa rulltårtsbottnar. Den är fylld med Toves vaniljmousse samt färska jordgubbar och grädde. Den är spacklad med en smörkräm smaksatt med lemon curd. Den är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda i sugarpaste.


Vaniljmousse (till stor tårta!)
300 g naturell färskost  
300 g vaniljyoghurt/turkisk yoghurt
1½ dl socker 
3 tsk vaniljsocker 
4½ dl grädde 
8 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Vispa 3½ dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. 


Smörkräm med lemoncurd
90 g mjukt smör
7½ dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk lemoncurd
150 g naturell färskost
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp tills du får en slät kräm. 

6 kommentarer:

 1. Oj så fin!

  Hur har du gjort för att få ut bokstäverna sådär fint?
  Måste-komma-på-tårtbakningskurs-till-dig!

  SvaraRadera
 2. Tackar! DU är såå välkommen hit :) De flesta bokstäver trycker jag ut med färdiga "utstickare" De ser ut som små pepparkaksformar. Större bokstäver så skär jag ut med en liten kniv.

  SvaraRadera
 3. oj så fina tårtor du ha gjort.. Jag blir så arg..igår då jag sku plocka jordgubbar i vårt land så hade sorkar vart där o kaliserat...stora hål i marken o sen jordgubbar som va avbitna..man såg tandmärken.. jag vet inte om man vågar ta tillvara alls nå jordgubbar..man skulle ju kunna få sorkfeber..eller?? Har nu aldrig sett nå sorkar där förrut..har ju haft landet i flere år..

  SvaraRadera
 4. Tack! Sorkar låter verkligen inte trevligt. Tror nog att jag själv inte skulle våga äta jordgubbar därifrån, men man vet ju aldrig... Tråkigt i alla fall när man en gång har egna jordgubbar!

  SvaraRadera
 5. hemska saker vad duktig du är på att göra tårtdekorationer! Grymt imponerad!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...