3 juli 2011

Barbietårta

Eftersom Elsa önskade sig en prinsess/barbietårta ville jag gärna pröva på att göra den i detta format. Tårtan består av en rulltårtsbotten fylld med chokladfluff och lemoncurdgrädde. Den är spacklad med en sockerkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och kristyr. Receptet till tårtbottnen är Kinuskikissas och fyllningarna har jag hittat hos Bakglädje. Skriver in recepten hit också.

Rulltårtsbotten
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda resten av ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader varm ugn 6-8 minuter.

Chokladfluff
180 g valfritt godis, jag hade Geisha
3 dl grädde

Hetta upp grädden men låt den INTE koka. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma chokladen. Låt blandningen kallna i kylskåp minst 6 timmar. Vispa sedan blandningen som vanlig grädde.


Lemoncurdgrädde
½ burk (160 g)  lemoncurd
3 dl vispgrädde

Vispa grädden och rör ner lemoncurd!

Sockerkräm
125 g smör
½ tsk vaniljsocker
250 g (= 4 dl) florsocker
1 msk vatten 

Vispa smöret och tillsätt vaniljsockret. Tillsätt florsockret lite i taget. Vispa till sist i vattnet.

Kristyr
1/4 äggvita
1½ dl florsocker
några droppar ättika eller citron

Den här kristyren blir ganska hård och det är lättare att spritsa små detaljer med den.
Vispa äggvitan och ca 1 dl av florsockret med elvisp några minuter. Tillsätt resten av florsockret och ättikan. Vispa ännu lite till. Florsockermängden kan man behöva justera lite beroende på hur stor äggvitan är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...