16 juni 2011

Wienerbröd med tosca

En variant av vanliga enkla bullar som tar mycket längre tid att göra men kräver lika lite arbete som vanliga bullar. De här är kalljästa bullar som slår det mesta på bullfronten!

Fördeg:
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl

Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken och mjölet och låt jäsa i ca 1 timme.

200 g rumstempererat smör
2 msk socker
1 ägg
1/4 tsk salt
3 dl vetemjöl

Tillsätt smöret i små bitar, socker, ägg, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Arbeta den inte för mycket! Kavla ut degen till en platta ca 30x40cm. Bred på fyllningen.
100 g smör
1 dl socker 
2 msk vaniljsocker
Rör ihop!
Rulla ihop degen till en kompakt rulle. Skär rullen i 20 bitar och lägg bitarna i dubbla muffinsformar. Lägg dem på en plåt och sätt i kylen över natten. 

Ta fram plåten ur kylskåpet och låt den stå fram i ca 1½ timme. Gör toscasmeten så länge.

50 g smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g flagad mandel

Värm blandningen i en kastrull på spisen. Rör om hela tiden så att den inte bränns. Låt den koka upp och ta den sedan av spisen.

Fördela toscasmeten ovanpå bullarna och grädda dem sedan i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Sikta lite florsocker ovanpå strax innan servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...