7 juni 2011

Studenttårta

Fick äran att göra en studenttårta åt Robin. Önskemålet var att han skulle sitta ovanpå tårtan och att den skulle se ut som en studentmössa. Tårtan är en vanlig sockerkaksbotten gjord på sex ägg. Den är fylld med jordgubbsmousse och vaniljmousse. Den är spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i både marsipan och sugarpaste. 

Jordgubbsmousse
1,5 dl mjölk
1 påse vaniljkrämspulver
100 g färskost med vaniljsmak
1 dl grädde
200 g jordgubbar
½ dl socker
4 gelatinblad
jordgubbssaft

Blanda mjölk och vaniljkrämspulver. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Blanda färskost, vaniljkräm, jordgubbar och socker. Värm en skvätt jordgubbssaft och rör ner gelatinbladen. Blanda försiktigt i saften i jordgubbsblandningen. Blanda till sist ner grädden. Låt stelna en stund innan fyllningen breds på kakan. 

Vaniljmousse
2dl crème fraîche
2 dl färdig vaniljsås
1/2dl socker
1/2tsk  vaniljsocker
3 gelatinblad
2dl grädde
Rör ihop creme fraiche,vaniljsåsen,socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta lite av såsen (ca1,5dl) och lägg i en liten kastrull och värm det lite så att sockret smälter. Rör om så att den inte bränns. Sätt bladen i vaniljröran i kastrullen och rör om. Sätt den varma vaniljröran i den kalla och rör om ordentligt. Vänd ner vispad grädde och rör om försiktigt.

Chokladsmörkräm
250 g vitchoklad eller annan choklad
100 g smör
½ burk mascarponeost
2 mskflorsocker
Smält chokladen. Blanda smör och mascarponeost med elvisp tills du får en jämn smet. Tillsätt choklad och florsocker under vispning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...