Roy Fares har receptet på världens godaste fastlagsbullar eller semlor. Fyllningen i dessa är absolut magisk! Så gott!
14 semlor
Fördeg:
200 g mjölk
260 g vetemjöl
25 g jäst
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och blanda med mjölken och mjölet. Låt degen jäsa ca 15 minuter.
Tillsätt därefter
160 g vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
100 g smör
85 g socker
Knåda degen ordentligt och rulla 14 runda bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 1½-2 timmar. Grädda i 200 grader varm ugn.
Mandelmassa
200 g mandel 200 g strösocker eventuellt lite vatten
200 g mandel 200 g strösocker eventuellt lite vatten
Koka upp lite vatten och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i ca 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av. Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.
Mandelfyllning
400 g mandelmassa - (den du gjort eller färdigköpt)
1 msk kardemumma
70 g äggula
90 g strösocker
30 g maizena majsstärkelse
1 st vaniljstång
250 g mjölk
15 g smör
Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kalna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
Dela bullarna och fyll med mandelfyllning och spritsa grädde ovanpå. Lägg locket på och sikta florsocker ovanpå bullarna.
400 g mandelmassa - (den du gjort eller färdigköpt)
1 msk kardemumma
70 g äggula
90 g strösocker
30 g maizena majsstärkelse
1 st vaniljstång
250 g mjölk
15 g smör
Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kalna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
Dela bullarna och fyll med mandelfyllning och spritsa grädde ovanpå. Lägg locket på och sikta florsocker ovanpå bullarna.
Bästa fastlagsbullorna någonsin.Tack Tack för tipset
SvaraRaderaÅåh så roligt att höra :)
Radera