50 g jäst
1½ l ljummet vatten
1 tekopp (ca 2½ dl) memma malt
knappt ½ l mörk sirap
3 kkp (ca 4½dl) socker
2 tsk soda
4 kkp (ca 6dl) vetemjöl
4 msk salt
1½ kkp (2,25 dl) lingonsylt
1 kg grovt rågmjöl
1 kg fint rågmjöl
Smula jästen och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Låt degen jäsa i koppen i minst 6 timmar. Sätt degen i en långpanna med bakplåtspapper i. Låt jäsa ytterligare en timme. Grädda i 150 grader varm ugn i ca 3 timmar. Efter 1 timme i ugnen penslas limpan med starkt kaffe och socker.
Skär i lämpligt stora bitar när plåten kallnat. Varje bit blir till ett bröd. Denna plåt delade jag i sex delar och fick således 6 limpor :)
Hej, Vad är memma malt? hur ser det ut när man köper det?
SvaraRadera