26 december 2011

Sugarpaste-skola

Det är många som frågat hur man gör sugarpaste, sockerpasta (sp). Tänkte här försöka förklara med ett par bilder. Receptet kan med fördel dubblas om man både ska täcka en tårta och modellera av det.

½ msk geltin
0,3 dl kallt vatten
0,6 dl vit sirap
½ msk glycerol
1 msk matolja eller kokosfett
450-500 g florsocker
(2-3 droppar smak)

Börja med att blanda vatten och gelatinpulver. Låt det stå tills det tjocknar.Sätt bunken i vattenbad och värm upp massan. Tillsätt sirap och glycerol när massan löst upp sig. Dra det av plattan och tillsätt olja eller kokosfett. Låt det svalna en stund. Här kan man också tillsätta ev. smak och färg.

Tillsätt florsockret och knåda med t.ex. elvispelns degkrokar.

Så här ser sp´n ut när den är klar. Lämna den hellre för kladdig än för torr. Det går alltid att tillsätta mer florsocker senare.

Häll ut sp´n på plastfolie och plasta in den ordentligt.

Nu är den klar att sättas i lufttät burk och förvaras i kylskåp. Låt den stå minst ett dygn innan du använder den.
10 kommentarer:

 1. Var hittar man Glycerol? Hälsn.Tove. Härlig sida du har med många fina tips och recept!

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag har köpt glycerol på apoteket. Roligt om du har hittat något som intresserat dig :)

  SvaraRadera
 3. Finns glycerol i bakavdelningen vid karamellfärgerna bla :)

  SvaraRadera
 4. Hejsan! Jag är en "utlandssvensk" tjej som har hittat till din blogg, jättefint, underbart gott ser allt ut!! Bad mamma ta med sej hit lite glykos, men ack...hon tog med sej sirapsglykos, går det lika bra att göra sp med detta, eller behöver jag ändra något i receptet?

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Är lite osäker på vad du menar med sirapsglykos. Du kan använda glukos istället för sirap, men glycerol kan du inte vad jag vet ersätta med någonting. En annan möjlighet är att göra mmf. Det gör man av marshmallows och florsocker. Kan berätta mera om det intresserar. Det blir ungefär samma konsistens som sp, men med en annan smak, lite mera godisaktig.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  sjukt coolt allt du har här på bloggen! du är ju helt otrolig!
  Men jag ville fråga om gelatinet, för vad jag vet är att "gelatin" innehåller svin, men finns det något annat man skulle kunna använda? eller typ någon vegetarisk gelatin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Har läst någonstans att det ska gå att byta ut mot agar agar, men har själv aldrig testat. Troligtvis måste man lite testa sig fram med mängden florsocker då... Lycka till och hör av dig om du får det att fungera :)

   Radera
 7. hej! första gången jag är inne på din blogg och känner mig plötsligt som en nybörjare i köket :)
  En fråga, är vit sirap samma som ljus sirap? eller var hittar man vit sirap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vit sirap är inte samma som ljus sirap. I nuläget finns vit sirap inte att få tag på i Finland, men finns bl.a. i Sverige. I receptet går det minst lika bra att använda ljus sirap. Skillnaden är att sp´n inte blir kritvit utan lite mera naturvit.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...