14 juni 2011

Spritsar

Har flera dagar gått och funderat extra mycket på min mommo. Det började med att jag såg en tant i ett trädgårdsland som gick med kjol och duk på huvudet. Jag blev så nostalgisk och började sakna alla gamla tanter som går med kjol. Vart har de tagit vägen? När jag var yngre gick också min mommo med kjolar och klänningar på vardagarna. Jag började mer och mer fundera på henne och vad hon gjorde och framförallt på hennes mat och och hennes bakande. Jag tror att jag har ärvt mitt intresse för bakning och matlagning av både min mamma och min mommo. 

För ganska många år sedan fick jag "ärva" en gammal sprits av min mamma. Den är modell jättegammal, men den gör så otroligt fina småkakor.

På något vis kopplade jag ihop mommo med dessa spritsar. Kanske för att de här småbröden kan klassas som ganska gammaldags. Det är något av de klassiska bakverken som man inte gör så ofta numera. Igår gjorde jag slag i saken och provade mig fram till en enligt mig god deg och började spritsa. Jag är mycket nöjd med både smak och utseende :)

200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2½ dl mjöl
2 dl potatismjöl

Rör smör och socker till en jämn smet. Tillsätt mjöl och potatismjöl lite i taget. Använd gärna en elvisp för att få en så jämn smet som möjligt. Spritsa sedan  ut till kakor på en plåt. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 10 minuter. Om man vill lyxa till dessa kakor lite kan man doppa dem i choklad eller sikta lite florsocker ovanpå.

5 kommentarer:

 1. Vi har två grannfruar som går med kjol och den ena med duk och den andra med keps på huvudet :)

  Och samma sprits har jag ärvt efter mamma :) tycker bara att de inte vill lossna ur den men kanske jag brukar ha för kladdig deg...

  Vi måste träffas nån dag, bara vi är säkra på att vi har sluppit magsjukan!

  Ha det så skönt!

  SvaraRadera
 2. jag har oxå en sån sprits.. men min ha jag fått till present nångång i början på 80 talet...hoho..låter som om man sku va lastgammal.. kanske man ´e de. men det är länge sen jag använde den,..kanske man skulle göra slag i saken o prova nu.

  SvaraRadera
 3. Caroline: Ahaa, så det är i Vörå de huserar! Kanske jag får låna dina grannar nån gång ? :o) Jo, vi ska verkligen träffas. Ni får höra av er när ni blir friska!

  Nattugglan: Kan tänka mig att min mammas sprits har en liknande årgång :) Har själv haft den i skåpet i flera år och inte använt den och nu vill jag bara prova flera recept!

  SvaraRadera
 4. hej undrar hur du fått till kakorna så fina vilken sprits (inlägg är det)? tack på förhand lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Spritsen är en gammal sprits jag fått av min mamma. Du ser bild på den i det här inlägget!

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...