10 maj 2011

Mera morsdagstårtor


Det här är en annorlunda dansk tårta som inte är så otroligt söt. Den består av en mandelbotten med hallonmousse, dekorerad med marsipan, vitchoklad, grädde och hallon. Jag tyckte att den här var riktigt god. Tårtbottnen blev ganska kompakt, men jag gillade tuggmotståndet i den. 

Mandelbotten 

100 g äggulor
65 g socker
1 tsk bakpulver
100 g vetemjöl
50 g malda mandlar / mandelmjöl
 200 g äggvitor
 Äggulor och socker vispas till en tjock smet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta försiktigt ner det tillsammans med madelmjölet i smeten. Äggvitorna vispas styva. Vänd försiktigt ner dem i smeten. Sluta när smeten tagit ihop. 
Fördela degen jämnt i en smord springform. Grädda i 190 grader varm ugn i ca 20-30 minuter.

Hallonmousse 

5 gelatinblad
200 g hallon
50 g florsocker
5 dl vispgrädde
½  vaniljestång

Dekorationer
marsipan
grädde
hallon

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda dem med litet av florsockret så att fröna delar på sig. Blanda hallon, vaniljfrön och florsocker i en kastrull och värm till ca 70 grader. Ta kastrullen från spisen och vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma hallonblandningen. Vispa grädden ganska löst. Blanda 1/3 av grädden i hallonblandningen. Ta sedan hallonblandningen och vänd ner den i den resterande grädden.
Dela tårtbottnen i två delar och bred ut ett lager hallonmousse på den ena bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå och bred ut resten av mousset på tårtan. (Det här kan med fördel göras i springformen så att tårtan behåller sin fina form.) Låt tårtan stå några timmar i kylskåpet eller över natten så att den får stelna ordentligt. 

Kavla ut ett band av marsipan som passar på tårtkanten. Skär eller riv vitchoklad ovanpå tårtan. Vispa grädden och spritsa blommor ovanpå tårtan, dekorera med hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...