1 mars 2011

Batatsemlor

Hittade ett trevligt recept i tidningen Samarbete; batatsemlor (frallor). Dessa blir otroligt mjuka och goda. Batat är något som inte så ofta ingår i min matlagning, men de här semlorna återkommer nog i mitt brödsortiment. Jag är ju alltid på jakt efter nya brödrecept så är det någon som vill dela med sig av sina favoritrecept när det gäller bröd så är det bara att ösa på :o)

28 st
600 g batat
6 dl mjölk
1 påse torrjäst
2 tsk salt
4 msk olja
6 dl havregryn
ca 12-13 dl vetemjöl

Pensling:
vatten / mjölk
havrekli

Skala, tärna och koka bataten mjuk. Mixa sedan till en slät puré. Låt svalna till rumstemperatur. Värm mjölken till 42 grader och blanda lite av mjölet med torrjästen. Rör den varma mjölken och mjölet. Tillsätt salt, olja och batat. Rör sedan växelvis ner havregryn och vetemjöl växelvis. Tyckte själv att degen blev lite lös så jag fick sätta till lite extra mjöl. Låt sedan degen jäsa ca 45 minuter.
Baka ut till 28 semlor och låt jäsa ytterligare en stund. Pensla semlorna med vatten eller mjölk och strö lite havrekli på. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 8 minuter.

2 kommentarer:

  1. Dedär kallas "emmas bröd" hos oss. Hon bakade dem för en tid sedan o det blev vårt favorit recept. Brukar göra åtminstone trippelsats, för de tar slut så fort!
    Hon gjorde också knäckebröd för en tid sedan, kolla hennes blogg om du är intresserad.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...