7 februari 2011

Karelska piroger

Inspirerad av min mor tog jag ikväll i tur med något som jag länge tänkt göra men som jag bara inte fått gjort. Jag har bakat Karelska piroger. Mycket gott blev det tyckte åtminstone jag!

Fyllning:
½ l vatten
3 dl grötris
9 dl mjölk
1 tsk salt

Pirogdeg:
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
3½ dl rågmjöl
1½ dl vetemjöl

Pensling:
50 g smör
1 dl mjölk

Börja med att koka upp vattnet och hälla i grötriset. Häll i mjölken när riset har sugit upp vattnet. Koka upp under omrörning. Låt gröten koka ca 40 minuter. Salta och låt den sen svalna.
Blanda salt och mjöl i det kalla vattnet. Knåda till en deg och forma den till en jämn längd. Dela den i 20 delar. Rulla till runda bollar och platta sedan ut dem.

Täck dem med plast. Kavla varje kaka till en tunn platta. Lägg en klick gröt på och bred ut.
Vecka ihop kanterna. Grädda i 300 grader 15-20 minuter. Sen står det i receptet att man ska fukta pirogerna med kokande het mjölk-smörblandning. Nå´n som vet vad det är bra för?
 
Servera pirogerna med t.ex. äggsmör.

3 kommentarer:

 1. Jag har en teori om mjölk-smör blandningen... Då man köper nygräddade piroger direkt från bageri så brukar de vara rejält flottiga o smöriga, såpass att man inte behöver sätta något på pirogerna alls. Detta antar jag är tack vare dendär mjölk-smör blandningen. Eller?

  Ps. Minns du solbritts balkankorvsallad som serverades med piroger? Mmmmm

  SvaraRadera
 2. Jag har en teori om mjölk-smör blandningen... Då man köper nygräddade piroger direkt från bageri så brukar de vara rejält flottiga o smöriga, såpass att man inte behöver sätta något på pirogerna alls. Detta antar jag är tack vare dendär mjölk-smör blandningen. Eller?

  Ps. Minns du solbritts balkankorvsallad som serverades med piroger? Mmmmm

  SvaraRadera
 3. Mjölk-smör blandningen är till för att göra pirogerna mjukare. Utan blandningen blir de lätt hårda eller sega.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...