Har bakat Mariabollar! Dessa är oootroligt goda, en sorts bakelse som är fyll med vaniljkräm-gräddblandning. Receptet lyder som följer:
Mariabollar
(ca 20 st)
(ca 20 st)
Mördeg
knappt 1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g margarin
Petit choux smet
3 dl vatten
100 g margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör mördegen i matberedaren, låt vila kallt. Petit chouxer: koka vatten och margarin. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Koka smeten tills den släpper kastrullens botten. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen - ett i taget - rör om ordentligt så att varje ägg blandar sig väl med smeten. Klicka ut ganska stora bollar på ett bakplåtspapper. Kavla ut mördegen tunt. Ta ut runda kakor med ett runt mått ca 6 cm i diameter. Lägg en degkaka på varje petit choux klick. rädda i 200 grader i ca 25 minuter. Öppna inte ugnen under gräddning. Kakan sjunker ihop då! Kakorna ska kännas lätta och torra när de är färdiga. Låt svalna och fyll sedan med vaniljkräm.
Vaniljkräm
2 gelatinblad
2 dl kaffegrädde
2 gulor
2 tsk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2-4 tsk vaniljsocker
Blötlägg gelatinbladen. Blanda kaffegrädde, gulor, socker och mjöl i en kastrull och låt blandningen sjuda tills den tjocknar. Ta upp gelatinbladen, rör ned dem i den något avsvalnade krämen. Låt den kallna men inte stelna. Blanda i vispad grädde och smaksätt med vaniljsocker.
Klipp ett snitt i sidan på de kalla bollarna. Spritsa in vaniljkräm.Låt stå kallt en stund, se´n är det bara att smaka och njuta!
knappt 1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g margarin
Petit choux smet
3 dl vatten
100 g margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör mördegen i matberedaren, låt vila kallt. Petit chouxer: koka vatten och margarin. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Koka smeten tills den släpper kastrullens botten. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen - ett i taget - rör om ordentligt så att varje ägg blandar sig väl med smeten. Klicka ut ganska stora bollar på ett bakplåtspapper. Kavla ut mördegen tunt. Ta ut runda kakor med ett runt mått ca 6 cm i diameter. Lägg en degkaka på varje petit choux klick. rädda i 200 grader i ca 25 minuter. Öppna inte ugnen under gräddning. Kakan sjunker ihop då! Kakorna ska kännas lätta och torra när de är färdiga. Låt svalna och fyll sedan med vaniljkräm.
Vaniljkräm
2 gelatinblad
2 dl kaffegrädde
2 gulor
2 tsk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2-4 tsk vaniljsocker
Blötlägg gelatinbladen. Blanda kaffegrädde, gulor, socker och mjöl i en kastrull och låt blandningen sjuda tills den tjocknar. Ta upp gelatinbladen, rör ned dem i den något avsvalnade krämen. Låt den kallna men inte stelna. Blanda i vispad grädde och smaksätt med vaniljsocker.
Klipp ett snitt i sidan på de kalla bollarna. Spritsa in vaniljkräm.Låt stå kallt en stund, se´n är det bara att smaka och njuta!
Vilket ambitiöst projekt, men säkert jätte gott!
SvaraRaderaMums såna brukade farmor baka åh de var så goda. Måste jag bara prova. Tack för tipset
SvaraRaderaIngela
Mums såna brukade farmor baka åh de var så goda. Måste jag bara prova. Tack för tipset
SvaraRaderaIngela
Vilket ambitiöst projekt, men säkert jätte gott!
SvaraRaderaTack för rceptt på de jättgoda Mariabakelserna!
SvaraRadera