Nu har Clina Svenskon tagit steget ut på facebook!
GILLA GÄRNA!
Sidor
▼
31 oktober 2011
30 oktober 2011
Hello Kitty
Camilla önskade en Hello Kitty/prinsessaktig tårta åt sin dotter Elin. Fick rätt fria händer med innehållet, ett litet önskemål var att det inte skulle vara en traditionell prinsesstårta. Det mesta av recepten är inspirerade härifrån. Tårtan består av en mandelbotten fylld med vaniljbavaroise (som för övrigt blev en ny favoritfyllning!), mandelkrisp och jordgubbskompott. Den är spacklad med cream cheese frosting (ur Leilas a piece of cake) och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.
Mandelanslag duchess
4 ägg
4 äggulor
130 g socker
135 g vetemjöl
50 g mandelmjöl
Vispa ägg, äggulor och socker pösigt. Sikta vetemjölet och blanda det med mandelmjölet. Vänd ner i äggblandningen. Häll i en form (ca 26 cm) och grädda i 180 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Jordgubbskompott
300 g jordgubbar
125 g socker
1 msk citronsaft
skalet av en citron
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka resten av ingredienserna i ca 10 minuter. Blanda i gelatinbladen och låt blandningen kallna.
Vaniljbavaroise
3 dl mjölk
50 g socker
1 vaniljstång
90 g äggula
50 g socker
6 gelatinblad
300 g vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Sätt kornen och stången i mjölken tillsammans med sockret. Koka upp blandningen. Vispa under tiden äggulor och socker pösigt. När mjölken kokar hälls den i äggblandningen, under konstant vispning. Ta bort vaniljstången! Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm blandningen till 85 grader. Vänd i gelatinbladen och låt blandningen svalna till ca 22 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner den i den avsvalnade blandningen.
Cream cheese frosting
60 g smör
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
5 dl florsocker
1 msk citronsaft
Rör ihop ingredienserna till en slät kräm. Smaksättningen citron går självklart att byta ut till någon annan smak. den här är egentligen tänkt att användas på cupcakes, men tycker att det går minst lika bra att spackla tårtor med den.
Jag delade tårtbottnen i tre delar och fyllde båda lagren med vanilj bavaroise och klickade ut jordgubbskompott över. Sedan bröt jag sönder mandelkrispet och la också det ovanpå.
29 oktober 2011
Mandelpraliné
Det här är en del av morgondagens tårtfyllning. Idén har jag stulit från "Folkets bröllopstårta". Målet med mandelpralinén var att kunna göra mandelkrisp och använda det som tårtfyllning.
Mandelpraliné
200 g socker
80 g vatten
en droppe vinäger
200 g mandel
Börja med att koka upp vatten, vinäger och socker till 180 grader. Sätt mandeln på en ugnsplåt och sätt in i 200 grader varm ugn när termometern för sockervattnet visar 150 grader. När sockervattnet blivit 180 grader blandas det med den rostade mandeln. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt kallna.
När mandeln kallnat mixar man den i en matberedare. Kör ganska länge tills du får en oljig, slät massa.
Mandelkrisp
45 g mjölkchoklad
60 g mandelpraliné
80 g cornflakes
Smält chokladen och blanda i mandelpralinén. Krossa cornflakes och blanda med resten. Bred ut krispet på ett skärbräde. Sätt ett bakplåtspapper ovanpå och kavla krispet jämnt. Ställ i frysen eller i kylskåp för att kallna och stelna.
Mandelpraliné
200 g socker
80 g vatten
en droppe vinäger
200 g mandel
Börja med att koka upp vatten, vinäger och socker till 180 grader. Sätt mandeln på en ugnsplåt och sätt in i 200 grader varm ugn när termometern för sockervattnet visar 150 grader. När sockervattnet blivit 180 grader blandas det med den rostade mandeln. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt kallna.
När mandeln kallnat mixar man den i en matberedare. Kör ganska länge tills du får en oljig, slät massa.
Mandelkrisp
45 g mjölkchoklad
60 g mandelpraliné
80 g cornflakes
Smält chokladen och blanda i mandelpralinén. Krossa cornflakes och blanda med resten. Bred ut krispet på ett skärbräde. Sätt ett bakplåtspapper ovanpå och kavla krispet jämnt. Ställ i frysen eller i kylskåp för att kallna och stelna.
Chokladsnöbollar
Jag har länge gått och väntat på ett tillfälle att provbaka detta recept. Idag fick jag möjlighet när jag fick baka åt min mamma. Receptet är på engelska men skriver det på svenska hit. Iris var hantlangare i köket idag och rullade gärna snöbollar. Slutresultatet blev precis så bra som jag önskade. De här kommer vi definitivt att baka på nytt!
56 g smör
230 g choklad
100 g socker
2 ägg
2 tsk vaniljessens
195 g mjöl
1/4 tsk salt
½ tsk bakpulver
florsocker
Smält choklad och smör i micron eller över vattenbad, låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt vaniljessensen och vispa ytterligare. Blanda i chokladblandningen och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan skål och sikta i smeten. Vispa till en jämn smet. Sätt färskfolie över skålen och sätt den i frysen. Låt stå några timmar eller över natten. Ta sedan fram smeten och ta med sked upp smeten som nu borde vara tjock och lätt att forma till bollar. Rulla till bollar och rulla sedan i florsocker. Täck HELA bollen med florsocker och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 160 grader varm ugn i ca 10 minuter.
28 oktober 2011
Pepparkaksmuffins
Är så hjärtligt tacksam över hur underbara kollegor jag har på jobbet. Jag stortrivs och är så glad och tacksam över att de ställer upp i ur och skur och dessutom med glada miner :o) Det här pepparkaksmuffinsen med kinuskifrosting bjöd jag dem på en dag!
2 ägg
2 dl socker
1½ dl gräddfil, yoghurt eller fil
50 g rumstempererat smör
1 dl lingonsylt
5 dl vetemjöl
1 tsk soda/bikarbonat
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
Vispa ägg och socker, blanda i smör, fil och lingonsylt. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem i smeten. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Frosting
1½ dl farinsocker
1½ dl vispgrädde
100 g rumstempererat smör
½ dl florsocker
200 g färskost
Koka farinsocker och grädde i ca 5 minuter. Låt kallna helt! Vispa smör och florsocker och tillsätt kinuskisåsen och färskosten och vispa till en jämn konsistens. Den här frostingen har jag hämtat härifrån, men skriver den hit i alla fall. Den är mindre söt än denna och jag tyckte att den passade riktigt bra ovanpå pepparkaksmuffinsen.
2 ägg
2 dl socker
1½ dl gräddfil, yoghurt eller fil
50 g rumstempererat smör
1 dl lingonsylt
5 dl vetemjöl
1 tsk soda/bikarbonat
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
Vispa ägg och socker, blanda i smör, fil och lingonsylt. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem i smeten. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Frosting
1½ dl farinsocker
1½ dl vispgrädde
100 g rumstempererat smör
½ dl florsocker
200 g färskost
Koka farinsocker och grädde i ca 5 minuter. Låt kallna helt! Vispa smör och florsocker och tillsätt kinuskisåsen och färskosten och vispa till en jämn konsistens. Den här frostingen har jag hämtat härifrån, men skriver den hit i alla fall. Den är mindre söt än denna och jag tyckte att den passade riktigt bra ovanpå pepparkaksmuffinsen.
22 oktober 2011
Frukostbröd
Steg imorse upp med tuppen för att baka semlor till frukosten. Ren lyx att få äta nygräddade semlor och de gick åt som smör i solen!
Frukostsemlor
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
1½ tsk salt
2 dl speltmjöl
4 dl havregryn
ca 8 dl vetemjöl
Smula jästen i en degskål och häll över en del av vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda spelt, havregryn och vetemjöl lite åt gången. Knåda degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Baka ut till ca 18 semlor och låt dem jäsa på nytt ca 30 minuter. Pensla semlorna med vatten och strö havregryn ovanpå. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 12 minuter.
17 oktober 2011
Kladdkaka med geisha
Jag och en av mina bästa vänner är på jakt efter det ultimata kladdkakereceptet. Det här receptet är ett försök till det. Tyvärr blev det inte som jag önskade. MEN den här är absolut värd att göra. Ett supersmarrigt och lagom kladdigt resultat blev det! Receptet är samma som den här kakan men jag har bytt ut Center till Geisha. Min absoluta favoritgodis är Geisha, så det här passade mig som handen i handsken! Som glasyr använde jag Fazers blå mörkchoklad. I mitt bakande är det Fazers choklad som det går mest av. Jag gillar deras produkter och använder det både i tårtfyllningar och andra bakverk!
16 oktober 2011
Rostårta
Min kusin Anna-Karin fyllde 30 år i helgen och hon önskade sig en rostårta till sitt kalas. Jag fick en bild på hur tårtan skulle se ut, men i övrigt fick jag fria händer. Den här sortens tårtor är "inne" just nu i modevärlden. Den här har jag gjort som en vanlig tårta inuti, men garnerat med en smör- färskostblandning. Jag testade för övrigt en ny tårtbotten som jag blev mycket nöjd med. Det gav mycket fina och höga bottnar som dessutom inte smulade sönder när jag delade dem. Receptet hittade jag här, men skriver det hit också. Jag fyllde bottnarna med hallonkompott, chokladtryffel och glasskräm. För en gångs skull fick jag smaka på en tårta, eftersom vi hade förmånen att få närvara på min kusins kalas. Jag tyckte att det smakade mycket gott, så de här fyllningarna kommer jag garanterat att använda igen.
Tårtbotten
5 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm. Häll smeten i den och grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Hallonkompott
500 g hallon
150 g socker
citronskal av en citron
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Koka hallon, socker och citronskal några minuter. Rör i gelatinbladen i den varma hallonröran. Klä en springform med färskfolie. Häll hallonröran i formen och ställ den i frysen i några timmar. Ta sedan fram formen och lösgör hallonen när tårtan ska fyllas.
Chokladtryffel
200 g choklad
1½ dl grädde
1 msk smör
Hacka chokladen och värm grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop till en jämn röra. Tillsätt smöret och rör om.
Glasyr
100 g färskost
120 g smör
80 g vispgrädde
1 tsk vaniljessens
ca 450 g florsocker
ev. färg
Blanda färskost och smör med elvisp. Tillsätt grädde, vanilj och ev. färg. Rör om ordentligt. Blanda försiktigt i florsockret lite i taget. Blandningen ska bli ganska styv. Den här glasyren går också utmärkt att spritsa cupcakes med.
Korgmönster
Det är så otroligt många som frågat hur jag gör korgmönstret som jag har spritsat på flera av mina tårtor, bl.a. den här och den här. Så nu tänkte jag mig på att försöka göra en liten bildinstruktion.
Börja med att spritsa en lodrät sträng. Spritsa sedan tre vågräta strängar över den lodräta. Lämna två mellanrum mellan de tre vågräta strängarna. Mellanrummet ska vara ungefär lika stort som tyllen på din sprits.
Spritsa sedan en en lodrät sträng igen, men lämna ett litet mellanrum så att spritsen har rum innanför. Spritsa sedan två vågräta strängar i mellanrummen.
Fortsätt med en lodrät sträng med lite mellanrum och sedan tre vågräta strängar.
Upprepa mönstret runt hela tårtan, så har du tillslut ditt korgmönster!
15 oktober 2011
Fredagsmys
Det här kunde man kanske kalla fredagsmys hos oss. När jag var liten brukade vi ofta göra eget godis istället för att köpa färdigt. Den traditionen har vi fortsatt med i vår familj. Gör man eget vet man åtminstone vad man får i sig. De här är en favorit i familjen, speciellt far gillar dessa. Det finns många namn på de här, hos oss kallas de chokladcornflakes. De här går att göra i ett huj och de är väl värda arbetet!
50 g smör
½ dl socker
2 msk sirap
1 msk kakao
½ dl kokosflingor
½ dl russin
2 dl cornflakes/riskrisp
Blanda smör, socker sirap och kakao i en kastrull. Koka upp blandningen i kastrullen. Rör hela tiden. Låt koka någon minut och ta sedan kastrullen av värmen. Tillsätt kokos, russin och cornflakes. Blanda väl och klicka ut i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att de får stelna.
50 g smör
½ dl socker
2 msk sirap
1 msk kakao
½ dl kokosflingor
½ dl russin
2 dl cornflakes/riskrisp
Blanda smör, socker sirap och kakao i en kastrull. Koka upp blandningen i kastrullen. Rör hela tiden. Låt koka någon minut och ta sedan kastrullen av värmen. Tillsätt kokos, russin och cornflakes. Blanda väl och klicka ut i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att de får stelna.
12 oktober 2011
Taxitårta
Jag fick en förfrågan från Veikars skola på en lite annorlunda tårta. Deras taxichaufför har blivit utsedd till Finlands bästa skolskjuts-chaufför. Mera om det kan ni läsa här! Deras önskemål var att tårtan skulle se ut som en taxibil och räcka åt ca 70 personer. Mitt största dilemma med den här var vad jag skulle använda för tårtfat. Men det löste sig med en skiva som jag klädde in med smörpapper och aluminiumfolie. Tårtan är gjord av 8 rulltårtsbottnar. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm. Spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Det gick åt MYCKET marsipan som jag dessutom måste färga själv för att få den silverfärgad. När jag hade täckt tårtan med marsipan sprejade jag den med glitterspray för att få fram metallfärgen på bilen. Detaljerna på bilen är också gjord i marsipan, medan taxichauffören är gjord i sugarpaste.
3 oktober 2011
Hello Kitty tårta
Felicia önskade sig en Hello Kitty tårta till sitt 7-års kalas. Hon har själv ritat och designat tårtan, så jag fick bara försöka förverkliga den. Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med jordgubbar, grädde och chokladkräm. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Kanterna är spritsade med grädde blandat med Flora visp. De flesta dekorationer är gjorda i marsipan blandat med lite sugarpaste.
Nu ska mor ta paus några dagar med bakandet, tills nästa STORA tårtprojekt väntar i veckoslutet.
Äppelkaka
En av mina kollegor bjöd på en underbart god äppelkaka för en tid sedan. Inspirerad av den försökte jag mig på en liknande variant. Receptet går bra att halvera, men lika bra är det väl att göra en hel sats när man en gång håller på. Rutorna går utmärkt att frysa och jag tycker åtminstone att det är praktiskt att ha något att ta till i frysen om det behövs.
500 g smör
780 g vetemjöl
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Smält smöret och låt det svalna en stund. Blanda i mjöl, socker, salt och bakpulver. Tryck ut 2/3 av degen i en långpanna.
Fyllning:
cirka 1.800 g äpplen
1 dl strösocker
2 tsk kanel
cirka 1.800 g äpplen
1 dl strösocker
2 tsk kanel
Skala och skär äpplena i skivor eller ringar. Strö socker och kanel mellan varven av äppelringar. Det blir ett tjockt lager! Strö resten av degen över äpplena och grädda i 200 grader varm ugn i ca 35 minuter. Det kan hända att kakan behöver täckas i ugnen så att den inte blir för mörk! Servera eventuellt med en klick grädde eller vaniljsås!
2 oktober 2011
Pingutårta
Felicias mamma ville gärna ha en Pingutårta till Felicias 2-års kalas. Jag fick fria händer bara det var en Pingutårta. Den här söta figuren var mycket rolig att göra och jag tycker själva att den blev rätt lyckad. Jag valde att låta Pingu sitta på ett isflak i vattnet och framför honom kommer hans kompis sälen upp ur vattnet. Tårtan är precis likadan som den här, men den är gjord på 6 ägg. Den är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda i både marsipan och sugarpaste. Hoppas att Felicia tyckte om tårtan!
Anne önskade en tårta åt sin bror. Hon berättade lite om honom och gav mig sedan fria händer med utseendet på tårtan. Han jobbar mycket med datorer på dagarna. Han har rödbetsodling och äger kalkoner. Så, nu får ni då själva räkna ut varför tårtan ser ut som den gör. Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sugarpaste.