30 juni 2015

Kalas!

Elsa har firat sin 9-årsdag lite i förväg. Vi lyckades pricka kalaset när vädret visade sig från sin finare sida. Vi dukade (eller rättare sagt barnen) ute på gården. Elsa har själv bakat och fixat det mesta till kalaset, allt från namnlappar till bakverk. Vi funderade länge av och an hur tårtan skulle se ut. Till slut kom vi fram till att vi skulle göra en glasstårta. Jag frågade vilka smaker hon önskade och sedan var det bara att börja på. Receptet följer nedan (jag utgick från dessa två recept):

Hallon-, vanilj- och dumleglasstårta med dominobotten 

Botten
200 g dominokex med mintsmak
75 g smör

Blanda smält smör med kexsmulor och tryck försiktigt ut det i bottnen på en bakpappersklädd springform. Sätt formen i kylskåpet så länge du gör fyllningen.

Vaniljglass
5 dl vispgrädde
1 brk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljessans
½-1 tsk vaniljpulver
Vispa grädden fluffig och blanda övriga ingredienser med grädden. Häll blandningen över kexbottnen och ställ i frysen några timmar, gärna över natten.

Hallonsylt
500 g hallon
½ dl socker
Koka hallon och socker och låt kallna. Häll sedan ovanpå vaniljglassen och ställ tillbaka i frysen.

Dumleglass
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
90 g äggulor (ca 6 st)
220 g dumlekolor
1 msk glukos
1 krm vaniljpulver
½ dl socker
Koka upp mjölk, grädde och glukos och vaniljpulver. Hacka ca 150 g dumlekolor grovt. Vispa äggulor och socker fluffigt och häll under omrörning över den heta gräddmjölken. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och tillsätt dumlekolorna. Värm tills den når ca 85 grader. Det skall inte koka! Kyl smeten innan den sätts i glassmaskin. Hacka resterande dumlekolor fint och häll tillsammans med den avkylda glassmeten i glassmaskinen. När glassen är klar breds den ovanpå hallonen. Frys kakan ytterligare några timmar innan servering. Av äggvitorna som lämnar kan man göra maränger som dekoration på kakan. Dekorera den med hallon, dominokex och maränger.

Maränger
4 äggvitor
2 dl sockers
saften av en ½ citron
Sätt allt i en kopp över vattenbad och vispa tills marängen når 62 grader. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen kallnat. Spritsa ut maränger på plåtar och grädda i 100 grader varm ugn i ca 2 timmar.





2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...