4 januari 2012

Knäckebröd

Innan kavlingen!
Jag har bakat knäckebröd! Och det blev sååå gott. Jag gillar råg och rågsmaken och det smakar de här knäckebröden. Det är inte alls svårt att baka dem, det tar bara lite tid att grädda dem... OCH sedan ska man verkligen kavla dem så tunt det bara går. Jag kommer definitivt att göra det här pånytt. Receptet hittade jag här, men skriver det också hit.

25 g jäst
5 dl vatten
1½ tsk salt
2-3 msk fänkål
25 g rumsvarmt smör
700 g (ca 13 dl) grovt rågmjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spara 2 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Degen ska inte vara för fast. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar och rulla dem till bollar. Låt dem ligga under bakduk så att de inte torkar på ytan. Kavla ut bollarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sedan med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med brödnagg eller gaffel. Lyft dem försiktigt till plåtarna och grädda i 250˚C varm ugn i 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk.

4 kommentarer:

  1. Alltså! Har suttit och bläddrat genom dina senaste inlägg nu, och blir helt mållös! Hur hinner du baka och fixa så här mycket gott? :) Blir både sötsugen och hungrig av din blogg, och det är väl ett bra betyg! Ska lägga till dig i min länklista så jag ser du då gör nya inlägg! :)

    Hoppas du haft en fin start på det nya året!

    Linda

    SvaraRadera
  2. Oj tack! Ja, hur hinner jag med allt. Mycket gör jag tillsammans med barnen. Vi umgås mycket i köket. Se´n sker mycket nattetid eller efter att barnen somnat :)

    Carina

    SvaraRadera
  3. Vad gott med egna knäckebröd! Tack för receptet =) Och hjälp vad fin den där rosentårtan i din header är! =D

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket! Roligt om du gillar mina recept :) Receptet på tårtan finns här: http://www.clinasvenskon.blogspot.com/2011/10/rostarta.html

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...