13 januari 2012

Budapestrulle



Det här måste vara bland det godaste jag ätit på mycket länge. Jag fullkomligt älskade den här tårtan! Efter att vi haft jullov ville vi förra söndagen "fira" vår sista lediga dag lite extra speciellt. Jag gjorde en tårta och Iris kunde för sitt liv inte förstå att VI skulle äta av tårtan. Hon frågar alltid : Vem tårtan ha? och när jag för en gångs skull svarade att vi själva skulle äta den blev hon överlycklig. Receptet kommer härifrån, men skriver det också hit eftersom jag gjorde några små ändringar.

5 st äggvitor
1.75 dl socker
60 g manndelmjöl
0.5 dl maizena
1 dl florsocker
50 g mandelspån

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt som till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.Vänd ner mandelmjölet i marängen tillsammans med maizena och florsocker. Spritsa ut långa strängar tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper, så att en rektangulär botten bildas. Strö mandelspånen över marängbottnen. Grädda i bottnen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper. 

1 msk vaniljsocker
 socker efter smak
5 dl vispgrädde
5 dl bär
 
Vispa grädden fluffigt. Blanda i vaniljsocker och strösocker. Bred ut grädden över bottnen.
Strö bären över grädden. (Spara några hela till garnering.) Rulla ihop med vispad grädde och bär. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar. Lägg rullen med skarven neråt.


4 kommentarer:

  1. Hej du! Det är lätt, gå in under Layout och redigera Blogginlägg. Där finns de! Kryssa bara i att du vill att de ska synas, lätt som en plätt:)

    Här vågar man inte gå in för ofta, attans vad gott det ser ut o jag som inte äter sötsaker, inte bra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har jag inga sådana att kryssa i, kanske det finns på någon äldre/nyare mall som inte jag har ??? Tack för hjälpen iallafall :)

      Radera
  2. Oj så god den ser ut!!! Åh, fina Iris - både hon och ni alla var nog värda den där tårtan!

    Tror jag ska baka en sådan också någon gång snart! Men mandelmjöl? Har du gjort själv eller har du köpt? Kommer inte på att jag skulle ha sett det...

    Jättefina bär också!

    /Susanna

    (Din blogg är alldeles fullkomligt härlig. Massa inspirerande recept och bilder. Problemet är ju att man skulle väga 100 kg snabbt om man skulle börja pröva allt ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susanna! Mandelmjöl finns nog att köpas färdigt som sådant. Har nog sett det i de flesta matvaruaffärer.Annars går det nog att mixa mandlar själv också, men tycker att det är praktiskt och lätt att använda färdigmalet. Tackar för din kommentar :)

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...