23 december 2011

Mandelkaka med frukt och nötter



Den här kakan är lite omständig att göra, men väl värd besväret. Den är maffigt god och har blivit en favorit hos oss till jul. Vet inte varför man har vissa saker som man måste ha till julen. Den här är ju ingen typisk julkaka! Har ni några favoriter ni absolut vill ha till jul?

Botten
180 g vetemjöl (ca 3 dl)
½ dl socker
½ tsk bakpulver
100 g smör
1 litet ägg.

Blanda alla ingredienser utom ägget i en matberedare. Kör ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget och blanda väl. Tryck ut degen i en springform (ca 24-16 cm). Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning
150 g mandelmjöl
75 g smör
2 dl socker
3 ägg

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt mandelmjölet och sist äggen ett i taget. Häll fyllningen i formen och grädda kakan på första falsen nerifrån ca 30 minuter, tills fyllningen börjat ta färg men inte stannat helt och hållet. Gör under tiden toscatäcket.

Frukt- och nöttosca
100 g smör
1 1/4 dl socker
½ dl honung
2 msk vetemjöl
½ dl sötmandel
100 g hasselnötter
50 g valnötter
100 g suckat eller fruktblandning

Smält smöret tillsammans med socker och honung. Tillsätt mjöl, mandel, nötter och fruktblandningen. Fördela fyllningen försiktigt ovanpå kakan och grädda ytterligare 20 minuter tills den fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...