En av mina kollegor bjöd på en underbart god äppelkaka för en tid sedan. Inspirerad av den försökte jag mig på en liknande variant. Receptet går bra att halvera, men lika bra är det väl att göra en hel sats när man en gång håller på. Rutorna går utmärkt att frysa och jag tycker åtminstone att det är praktiskt att ha något att ta till i frysen om det behövs.
500 g smör
780 g vetemjöl
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Smält smöret och låt det svalna en stund. Blanda i mjöl, socker, salt och bakpulver. Tryck ut 2/3 av degen i en långpanna.
Fyllning:
cirka 1.800 g äpplen
1 dl strösocker
2 tsk kanel
cirka 1.800 g äpplen
1 dl strösocker
2 tsk kanel
Skala och skär äpplena i skivor eller ringar. Strö socker och kanel mellan varven av äppelringar. Det blir ett tjockt lager! Strö resten av degen över äpplena och grädda i 200 grader varm ugn i ca 35 minuter. Det kan hända att kakan behöver täckas i ugnen så att den inte blir för mörk! Servera eventuellt med en klick grädde eller vaniljsås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar