Eftersom Elsa önskade sig en prinsess/barbietårta ville jag gärna pröva på att göra den i detta format. Tårtan består av en rulltårtsbotten fylld med chokladfluff och lemoncurdgrädde. Den är spacklad med en sockerkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och kristyr. Receptet till tårtbottnen är Kinuskikissas och fyllningarna har jag hittat hos Bakglädje. Skriver in recepten hit också.
Rulltårtsbotten
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda resten av ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader varm ugn 6-8 minuter.
Chokladfluff
180 g valfritt godis, jag hade Geisha
3 dl grädde
Hetta upp grädden men låt den INTE koka. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma chokladen. Låt blandningen kallna i kylskåp minst 6 timmar. Vispa sedan blandningen som vanlig grädde.
Lemoncurdgrädde
½ burk (160 g) lemoncurd
3 dl vispgrädde
Vispa grädden och rör ner lemoncurd!
Sockerkräm
125 g smör
½ tsk vaniljsocker
250 g (= 4 dl) florsocker
1 msk vatten
250 g (= 4 dl) florsocker
1 msk vatten
Vispa smöret och tillsätt vaniljsockret. Tillsätt florsockret lite i taget. Vispa till sist i vattnet.
Kristyr
1/4 äggvita
1½ dl florsocker
några droppar ättika eller citron
Den här kristyren blir ganska hård och det är lättare att spritsa små detaljer med den.
Vispa äggvitan och ca 1 dl av florsockret med elvisp några minuter. Tillsätt resten av florsockret och ättikan. Vispa ännu lite till. Florsockermängden kan man behöva justera lite beroende på hur stor äggvitan är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar