14 maj 2011

Bullar

Jag har växt upp med en bakande mor och mormor. Redan som liten tyckte jag att det var rogivande och roligt att vara i köket när mamma bakande. En av de saker som ofta återkommer och som nästan alltid finns i mammas frys och numera ocksån i min egen är helt vanliga bullar. De är lätta att baka och lätta att frysa in. Behändigt att ha i frysen om man får oväntat besök :) Bäst avnjuts de medan de är lite varma och med ett glas mjölk till! Det här receptet brukar jag använda:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,3 l vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en degkopp och slå på den fingervarma smör-mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Rör om ordentligt och sätt tillslut i mjölet lite i omgångar. Spara någon deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt och låt sedan degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek.

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2-3 tsk kanel

Rör ihop ingredienserna till en ganska tjock smet. 

Ta upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Tillsätt resterande mjöl om det behövs. Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen. Vik degen dubbel och skär smala remsor. Vingla remsorna och knyt ihop dem nästan som en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare en stund. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...