Ikväll har Iris och mor bakat sockerkringlor till det stundande kalaset. Lilla I´s födelsedag närmar sig med stormsteg så vi passade på att stöka undan lite inför det :o) Receptet rekommenderas varmt, dessutom trevligt med en variant på vanliga bullar.
4 dl mjölk
4 dl mjölk
50 g jäst
4 st äggulor
ca 14 dl vetemjöl
2 krm salt
1½ tsk hjorthornssalt
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
Fyllning:
10 msk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
Garnering:
smör
strösocker
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulorna, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt. Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och kavla ut varje till en kvadrat ca 40x40 cm.
Blanda vaniljsocker och smör. Bred fyllning över den utkavlade degen.
Vik över halva degen och skär i 8 remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Jäs kringlorna i 30 minuter.
Grädda dem i 225 grader varm ugn i ca 8–10 minuter.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. De här kringlorna går riktigt bra att frysa, men isåfall lämnar man garneringen tills man tar dem ur frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar