12 juni 2010

Underbara örfilar

Det brukar bli bakdag hos oss när far jobbar på lördagar, så blev det även denna lördag. Elsa önskade bulladeg för att själv få vara lite kreativ med bakandet. Tyvärr hann jag inte fota hennes fina "kakor". De slank hastigt upp på vinden när hon och far arbetade med hennes rum... Receptet är Kinuskikissas. Jag brukar dock som vanligt variera lite efter humöret och innehållet i mina skåpar :o) Receptet kommer hur som helst här, för er som tycker att finska recept kan vara svårförståeliga :o)

5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 dl socker
1 msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smält smör
  ca 15 dl vetemjöl

Värm mjölken och lös upp jästen i den. Tillsätt socker, kardemumma, salt och ägg. Rör sedan ner ca 11 dl mjöl, tillsätt sedan smöret och rör tillsist ner resten av mjölet. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Fyllning:
125-150 g smör
2 dl farinsocker
  rikligt (!) med kanel
1 dl mandelmjöl
kardemumma

Dela degen i två delar och kavla ut en platta, ca25 cm x 85 cm. Strö över fyllningen. Rulla ihop och skär ca 5 cm breda bitar. Låt jäsa under bakduk ca 10 minuter. Pensla med ägg och strö pärlsocker på. Grädda i 200 grader i ca 8 minuter.


2 kommentarer:

  1. Alldeles super att det finns översätta recept också, så att när man hellre gör det på svenska så kan man! Örfil är ju dessutom en av de sakerna som är typiskt finskt och riksvenska recept är oftast för kanelbullar. Jag bytte dessutom ut 1 dl av farinsockret i fyllningen till 1 dl indiansocker och bra blev det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det :) Kul tips med indiansockret. Det ska jag testa!

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...