Sidor

28 februari 2012

Tårtkurs

Är såå glad! Ska få hålla kurs i tårtmakeri och tårtdekorering på Norrvalla i Vörå 21-22 april. Anmäl er gärna!!!

Anmäl och läs mera här!

Leopardkaka

Den här kakan bakade jag till vår senaste personalträff. Jag hittade receptet i ett gammalt nummer av Hembakat. Det är en annorlunda och mycket god kaka.

Smet 1
75 g smör
100 g vit  choklad
1 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk

Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret till en jämn chokladmassa. Blanda samman ägg och socker i en skål. Rör därefter ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Blanda till sist ner chokladmassan.

Smet 2
75 g smör
100 g mörk choklad
1 ägg
1½ dl socker
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk

Gör på samma sätt som ovan. Varva sedan de två smetarna i en smord och bröad form ca 20 cm i diameter, så att ett leopardmönster bildas. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Den ska inte vara helt genomgräddad utan lite kladdig i mitten.

Glasyr
200 g vitchoklad
200 g färskost

Smält chokladen och låt den svalna. Blanda med färskosten  och rör till en slät smet. Bred över den avsvalnade kakan.

Garnering
blåbär
kokos

Toppa kakan med blåbär och kokosflingor.

26 februari 2012

Pingistårta


Fick förmånen att göra en tårta åt Rune som fyllde år och dessutom blir pensionerad. Hans arbetskamrater önskade en tårta med pingistema. Rune själv fick ligga på ena sidan av bordet och pingisbollen och racketen på andra sidan. Tårtan består av rulltårtsbottnar fyllda med chokladkräm och hallonmousse. Den är spacklad med smörkräm och täck med marsipan. Dekorationerna är gjorda i en blandning av marsipan och sp. Nätet har jag spritsat i kristyr.

22 februari 2012

Tacopaj


För en tid sedan fick jag tips av min vän och kollega Susanna om den här supergoda tacopajen. Erkänner rakt och ärligt att vi är lite dåliga på det där med potatis, ris, pasta stuket på veckosluten hos oss. Vi äter gärna lite lättare (?) och annan mat än vad vi äter på vardagarna. Sedan jag fick tips om den här har vi ätit den många gånger och en viss Mattias (som för övrigt går under namnet Pias hos oss) har kanske alltför ofta (?) hamnat ut för den :) Pappas bästa kompis heter Mattias som också pappa Mathias gör, därav namnet Pias! Iris påfund för övrigt!

Degen
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
1½ dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smöret med de torra ingredienserna. Häll i mjölken och rör ihop. Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!

Fyllning
500 g köttfärs
1 msk olja
1 lök
1 påse tacokrydda
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten

3 tomater
2 dl créme fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost

Garnering
1 rödlök

Skala och hacka löken. Stek köttfärsen och löken. Pressa i vitlöken.Tillsätt tacokryddorna och vattnet när köttet är stekt. Låt puttra tills vattnet nästan är borta. Häll köttfärsen i pajskalet.

Hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och den rivna osten och bred ut smeten över tomaterna. Grädda i ugnen i 12-15 minuter tills ytan fått fin färg. Skala och skiva rödlöken. Garnera!

20 februari 2012

Amerikanare



Det här är bland det godaste jag har ätit i rut-väg! Rakel på mitt jobb tipsade om dem och jag är heeelt begaistrad! En förutsättning för att man ska gilla dem är att man tycker om russin, för de finns det gott om i dessa rutor!

4 dl russin
2 dl vatten
Koka vatten och russin i 2 – 3 min. Häll av vattnet och låt rinna av.

Kräm
3 dl creme fraiche eller grädde eller en blandning av båda
2 dl socker
3 äggulor
2 ½ tsk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Blanda creme fraiche, socker, äggulor och potatismjöl i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna. Tillsätt russin och vanilj.

Deg
3 dl vetemjöl
2 dl brun farin
1 tsk bikarbonat
3 ½ dl havregryn
200 g smör
Blanda allt väl och tryck ut halva degen i en liten bakpappersklädd långpanna (35cm x 20cm). Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta ut kakan och häll på krämen. Smula resten av degen över krämen. Grädda ytterligare ca. 25 min. Skär i ca 20 bitar.
Kräm
Russin
Blanda kräm och russin
Häll ovanpå den förgräddade bottnen
Smula den resterande delen av degen ovanpå

Kardemummakrans



2 kransar
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
1½ dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
½ dl socker
1-2 msk kardemumma

Pensling
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula jästen i en bunke och smält smöret blandat med mjölken. Häll blandningen över jästen. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet tillsist. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa minst en timme under bakduk. Gör fyllningen under tiden.

Rör samman smör, socker, mandelmassa och kardemumma.

Lägg degen på ett bakbord och dela den i två delar. Kavla ut delarna till en kvadratisk platta. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Lägg den på en plåt och forma den till en ring. Klipp flikar i ringen med en sax och lägg varje flik åt motsatt håll. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker och ev mandelspån ovanpå. Grädda varje krans i 225 grader varm ugn i ca 20-25 minuter.
 

18 februari 2012

Havretebröd


Det här receptet har jag fått av Solveig och det är fantastiskt gott och enkelt att slänga ihop. Bara att röra ihop ingredienserna och klicka ut på en plåt. Lättare kan det inte bli! Jag tycker att det blir otroligt gott med den rivna osten i. Mjuka inuti, knapriga utanpå!

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl frön (solrosfrön, pinjenötter, linfrön eller vad man nu gillar för frön)
2 tsk bakpulver
1 dl riven ost t.ex emmental
½ dl smält smör
2½ dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser. Rör i ost, smör och mjölk. Klicka ut på en bakpappersklädd plåt. Platta till lite och nagga med en gaffel. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 15 minuter. Det här blir även mitt bidrag till Månadens sötsak som har temat frukost.


12 februari 2012

Födelsedagstårta




En av mina äldsta barndomsvänner, som numera bor utomlands, tog kontakt med mig och undrade om jag kunde göra en tårta till hennes mammas födelsedag. Hon ville överraska sin mamma med en lite speciell tårta. Greta gav mig fria händer men gav några förslag på intressen och dyl. som kunde vara med på tårtan. Jag gillar Gretas humor och ville verkligen göra den enligt hennes önskemål. Önskemålet var bl.a. en ful grå katt som familjen har som gärna skulle få vara med på tårtan. Jag tyckte dock att det var mycket svårt att göra en ful katt, men lite sneda morrhår fick jag i alla fall till! Eller vad vet jag, kanske någon tycker att den blev ful?!? :) Gretas mamma Margareta sitter självklart med på tårtan och hon har sin kamera med sig eftersom hon gillar att fotografera. Margareta tycker också om björkar, så de fick komma med på kanten av tårtan. Jag hoppas att Greta blev nöjd med tårtan :)

Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 3 ägg. Den är fylld med chokladkräm och hallonmousse, spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna är till största delen gjord i sp.