Sidor

20 februari 2012

Kardemummakrans



2 kransar
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
1½ dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
½ dl socker
1-2 msk kardemumma

Pensling
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula jästen i en bunke och smält smöret blandat med mjölken. Häll blandningen över jästen. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet tillsist. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa minst en timme under bakduk. Gör fyllningen under tiden.

Rör samman smör, socker, mandelmassa och kardemumma.

Lägg degen på ett bakbord och dela den i två delar. Kavla ut delarna till en kvadratisk platta. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Lägg den på en plåt och forma den till en ring. Klipp flikar i ringen med en sax och lägg varje flik åt motsatt håll. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker och ev mandelspån ovanpå. Grädda varje krans i 225 grader varm ugn i ca 20-25 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar