Sidor
▼
26 september 2011
24 september 2011
Vetekaka
Vetedeg
25 g jäst
25 g jäst
2 msk vatten
80 g ägg
50 g socker
160 g smör
4½ dl vetemjöl
Lös jästen i vattnet. Blanda med ägg, socker, smör och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Spara 1/3 av degen till locket och tryck ut 2/3 i bottnen på en rund form.
Fyllning
100 g smör
100 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rör ihop smör och socker till en smet och spritsa eller skeda upp fyllningen på kakbottnen.
Kavla och skär den återstående degen i strängar. Fördela dem över fyllningen. Låt degen jäsa upp till kanten. Pensla med ägg och strö pärlsocker ovanpå. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Chokladtårta
Det här är något för choklad och -nötälskare! En fantastiskt god och relativt lättbakad tårta. Den består av en tunn nötbotten, fylld med chokladkräm och täckt med chokladglasyr.
Nötbotten
1 ägg
1 dl socker
1 dl malda hasselnötter
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner nötterna. Rita upp en cirkel på en bakplåtspappersklädd plåt och fördela smeten i den. Grädda i 180 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Kräm
1 dl grädde
1 dl socker
4 äggulor
160 g smör
100 g mörk choklad
ev. valfri smaksättning
Koka upp grädde och socker. Rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills det börjar bubbla och massan tjocknar. Lägg smöret i en skål. Häll på gräddkrämen och rör tills smöret smält. Bryt i chokladen och rör om. Knäpp fast bottnen i en form med löstagbar kant. Häll krämen ovanpå och ställ i kylen för att stelna.
Chokladglasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
160 g choklad
Värm smör och grädde. Bryt i chokladen och låt den smälta på svag värme. Rör gärna i tills den blir slät. Låt svalna lite och bred den över kakan. Glasyren blir blank och stel när den kallnat!
18 september 2011
Mimmi och Musse
Jag gick för en tid sedan igenom en del av mina tårtfoton och konstaterade att jag tydligen inte bloggat om denna tårta. Den här gjorde jag till Elsas födelsedag i somras. Jag ville testa några fyllningar som jag hade på lager. Tårtan består av två sockerkaksbottnar fyllda med päronmousse och after eightmousse. Den är spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i en blandning av marsipan och sugarpaste, med en aningen för stor del marsipan, därav har dekorationerna säckat ihop lite.
Päronmousse
1 brk konserverade päron
1 brk Flora visp
1 brk vaniljkvarg
socker och vaniljsocker enligt smak
4 gelatinblad
Vispa grädden. Tillsätt kvarg och mosade päron. Smaka av med socker. Sätt gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp några teskedar vatten och smält gelatinbladen i det. Fukta gärna tårtbottnarna med den överblivna päronlagen.
After eight-kräm
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
50 g After eight
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smälter. Låt blandningen stå i kylskåpet minst två timmar tills den blivit ordentligt kall. Vispa den sedan till lagom tjock konsistens.
Mjölksmörkräm
1 burk kondenserad mjölk
400-500 gram rumstempererat smör
1-2 tsk vaniljsocker
Skär det rumstempererade smöret i små bitar. Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk, vispa tills det blir en len och mjuk blandning. Smaksätt med vaniljsocker. Detta är en stor mängd och räcker till att spackla två tårtor!
1 burk kondenserad mjölk
400-500 gram rumstempererat smör
1-2 tsk vaniljsocker
Skär det rumstempererade smöret i små bitar. Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk, vispa tills det blir en len och mjuk blandning. Smaksätt med vaniljsocker. Detta är en stor mängd och räcker till att spackla två tårtor!
17 september 2011
60-års tårta
Katja ville fira sin pappa med en tårta på hans 60-års dag. Hon hade inga speciella önskemål utan jag fick ganska långt fria händer. Hon berättade att han har en finsk lapphund och att han tycker om att vandra i naturen. Varje sommar säger han också att han ska börja meta. Nu får ni då själva räkna ut varför tårtan ser ut som den gör :). Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 3 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm och spacklad med smörkräm. Den är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda i både marsipan och sugarpaste.
Fotbollstårta
Våra elever deltog i kommunfotbollen i veckan och de gjorde det riktigt bra! För att fira deras fina insats bjöd vi eleverna på tårta i fredags. Det blev naturligtvis en fotbollsrelaterad tårta och självklart måste en ko finnas med på tårtan! :o) Den består av två ljusa rulltårtsbottnar och en chokladrulltårtsbotten. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm och spacklad med smörkräm. Den är täckt med ett marsipanlock och spritsad grädde på kanterna. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.
Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Koka hallonen i 2 minuter. Blanda hälften av hallonen med färskosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonen. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt det gärna stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Tips! En till supergod fyllning får du genom att byta ut hallonen mot båbär. Har du egna inhemska behöver du bara koka en liten del av blåbären att smälta gelatinbladen i.
Koka hallonen i 2 minuter. Blanda hälften av hallonen med färskosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonen. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt det gärna stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Tips! En till supergod fyllning får du genom att byta ut hallonen mot båbär. Har du egna inhemska behöver du bara koka en liten del av blåbären att smälta gelatinbladen i.
11 september 2011
Brudpar
Min vän Marica gifte sig i helgen med en av mina klasskamrater från lågstadiet (!) Jag fick äran att göra en caketopper till deras bröllop. Jag modellerade brudparet i sockerpasta och tycker själv att de blev riktigt söta. Det är alltid lite spännande att göra någon som verkligen finns. Man vill ju att det ska bli så likt som möjligt. Jag hoppas att åtminstone brudparet själva blev nöjda. Får så här i efterhand bara säga grattis till Marica och Jan!
10 september 2011
Smulkakecupcakes
Jag har samlat en massa recept på hög som jag inte hunnit blogga om tidigare. Hösten har börjat i ett mycket högt tempo, så bloggen har fått lite lite tid...
Det här receptet hittade jag i en gammal tidning och kände att jag absolut måste testa det. Det är ett lite annorlunda recept och jag tyckte själv att de blev goda och inte alltför söta!
Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk socker
2 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
2½ dl mjölk
Vispa äggulor, socker, maizena och vaniljsocker vitt och pösigt. Värm mjölken i en liten kastrull tills den nästan kokar. Vispa sedan ned den, lite i taget, i äggsmeten. Häll över blandningen i en ren kastrull och rör i den över låg värme tills den kokar och tjocknar. Låt den sedan kallna i kylskåp.
Smuldeg
1 dl vetemjöl
75 g finhackade valnötter
1 1/4 dl farinsocker
75 g smält smör
1 tsk kanel
Blanda alla ingredienser till smuldegen. Den ska se ut ungefär som brödsmulor.
Smet
175 g mjukt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk blandade malda kryddor (kanel, ingefära, nejlikor)
60 g russin
1 1/4 dl mjölk
Rör smör, socker och vanilj vitt och pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Sikta samman mjöl, bakpulver och kryddor och vänd ned det omväxlande med russin och mjölk i smeten. Ringla sedan ner vaniljkrämen men blanda inte för mycket.
Fördela smeten i muffinsformar och strö smuldeg ovanpå. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Cupcakes med kinuskifrosting
Det här är ett av de första cupcakes recept som jag testade när jag började experimentera lite mera med mitt bakande. Jag gillar både muffinsen och glasyren.
4 stora äggulor
2 dl fil
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljsocker
4-5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver
en nypa salt
150 gram smör (rumstempererat)
150 gram smör (rumstempererat)
sätt ugnen på 180 grader.
Blanda äggulor, fil och vaniljsocker i en stor skål (vispa ej!). Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det tillsammans med mjölblandningen i fil- och äggblandningen. Vispa degen med elvisp tills den är slät och fin. Fyll cupcakesformarna med smet och grädda i 180 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Blanda äggulor, fil och vaniljsocker i en stor skål (vispa ej!). Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det tillsammans med mjölblandningen i fil- och äggblandningen. Vispa degen med elvisp tills den är slät och fin. Fyll cupcakesformarna med smet och grädda i 180 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Glasyr
2,5 dl farinsocker
1 dl vispgrädde
ca 90 gram smör
1 msk vaniljsocker
ca 5-6 dl florsocker
(pekannötter till dekoration)
Blanda farinsocker och grädde i en kastrull, låt det koka upp på ganska hög värme. Rör om under tiden! Sänk till låg värme när det börjar koka och låt koka i ca 10 minuter.
Dra sedan av kastrullen från värmen och blanda i smör och vaniljsocker. Rör tills det blir en jämn smet. Ställ blandningen åt sidan och låt den svalna. rör inte under tiden.
Häll glasyren i en större skål och vispa i florsocker med elvisp, ta lite i taget och fortsätt tills du har en bra konsistens på glasyren. Sedan är det bara att sätta igång med dekorationen. Jag dekorerade denna gång med sugarpaste blommor, men ett annat alternativ, som är mycket gott, är pekannötter.
1 dl vispgrädde
ca 90 gram smör
1 msk vaniljsocker
ca 5-6 dl florsocker
(pekannötter till dekoration)
Blanda farinsocker och grädde i en kastrull, låt det koka upp på ganska hög värme. Rör om under tiden! Sänk till låg värme när det börjar koka och låt koka i ca 10 minuter.
Dra sedan av kastrullen från värmen och blanda i smör och vaniljsocker. Rör tills det blir en jämn smet. Ställ blandningen åt sidan och låt den svalna. rör inte under tiden.
Häll glasyren i en större skål och vispa i florsocker med elvisp, ta lite i taget och fortsätt tills du har en bra konsistens på glasyren. Sedan är det bara att sätta igång med dekorationen. Jag dekorerade denna gång med sugarpaste blommor, men ett annat alternativ, som är mycket gott, är pekannötter.
4 september 2011
Man tager vad man hafver
Har länge gått och funderat på en skylt till köket, som jag tycker passar allt mitt bakande. I går tog jag tillfället i akt när fammo och faffa var här. Jag målade en gammal gålvvaso (vad heter det på normsvenska?) och skrev sedan texten på den. Mycket nöjd är jag med resultatet. Lillebror Pontus var hit en sväng idag och läste skylten. Elsa var snabbt där med en förklaring: Man tar he man har därheim i skååpan!