Sidor

24 september 2011

Chokladtårta

Det här är något för choklad och -nötälskare! En fantastiskt god och relativt lättbakad tårta. Den består av en tunn nötbotten, fylld med chokladkräm och täckt med chokladglasyr.

Nötbotten
1 ägg
1 dl socker
1 dl malda hasselnötter

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner nötterna. Rita upp en cirkel på en bakplåtspappersklädd plåt och fördela smeten i den. Grädda i 180 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Kräm
1 dl grädde
 1 dl socker
4 äggulor
160 g smör
100 g mörk choklad
ev. valfri smaksättning

Koka upp grädde och socker. Rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills det börjar bubbla och massan tjocknar. Lägg smöret i en skål. Häll på gräddkrämen och rör tills smöret smält. Bryt i chokladen och rör om. Knäpp fast bottnen i en form med löstagbar kant. Häll krämen ovanpå och ställ i kylen för att stelna. 

Chokladglasyr
25 g smör
 1 dl vispgrädde
160 g choklad

Värm smör och grädde. Bryt i chokladen och låt den smälta på svag värme. Rör gärna i tills den blir slät. Låt svalna lite och bred den över kakan. Glasyren blir blank och stel när den kallnat!

1 kommentar:

  1. Hej och tack för alla goda recept!!
    jag tänkte fråga om måtten på formen du använde?
    Tack för retur svar!!

    SvaraRadera