Sidor

29 mars 2011

Sugar cookies

Har gjort hattar av det här receptet. Jag smaksatte degen med vaniljessens. Det blev riktigt bra! Smaken på den här sortens kakor är väl ingen sensationell upplevelse. I det här fallet betyder nog utseendet mera :o). Kakorna är gjorda i två storlekar, ihopsatta och dekorerade med kristyr, marsipan och sugarpaste. Får åtminstone själv vårkänslor av dessa :o)

Recept på täckande kristyr (dvs lite mer flytande)
½ äggvita
ca 1½ dl florsocker
några droppar ättika eller citron

Vispa äggvitan och ca 1 dl av florsockret med elvisp några minuter. Tillsätt resten av florsockret och ättikan. Vispa ännu lite till. Florsockermängden kan du nog hamna att justera lite beroende på hur stor äggvita du har.

28 mars 2011

Macarons

Provade på en ny fyllning i mina macarons; wienernougat och mörk choklad. Godaste fyllningen hittills! De blev kanske inte de snyggaste som jag gjort, men smaken var det inget fel på. Som synes var det strykande åtgång på dem här hemma :o)

Iris 2 år

1 timme
1 månad
1 år
2 år
När han skapade alla stjärnor gav han namn åt dem med sin starka röst 
men när du skulle födas saknade han ord, 
hans hjärta darrade, tårarna rann när han för dig öppnade livets gren...

Ett mästerverk som Fadern har skapat. Ett äventyr, dit mål är att tillbe vid hans tron. 
Du är skaparens klenod, köpt med kungens blod.
Du är ett mästerverk, konungabarn...

Han tog plats i sin egen saga, världshistoriens författare,
han kom hit för att visa hur du hittar hem. 
Han skrev din dagbok, hade en plan långt innan du stavade till Gud.

Ett mästerverk som Fadern har skapat. 
Ett äventyr, dit mål är att tillbe vid hans tron. 
Du är skaparens klenod, köpt med kungens blod.
Du är ett mästerverk, konungabarn...

Liten blir större! Idag blir vår lillskrutt 2 år!

27 mars 2011

Lyxiga marängrutor

De här rutorna måste vara bland de godaste rutorna som finns. De ser kanske inte så fantastiska ut, men skenet bedrar nog då :o) De är mycket lätta att göra och det blir rätt mycket på en sats. Bottnen består av mördeg, ovanpå en maräng blandad med kokos och choklad.

200 g smör
2 dl socker
3 äggulor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner det i smeten. Tryck ut degen i en bakpappersklädd plåt.

3 äggvitor
3 dl socker
3 dl kokos
100 g choklad

Vispa ägg och socker till en maräng. Vänd ner kokos och grovt hackad choklad i marängen. Bred ut fyllningen på mördegen. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter. Skär i bitar medan den ännu är lite varm.


Till Iris Iris kalas gjorde vi också traditionsenligt cake pops. Smarrigt! tyckte Elsa. De här getingarna är doppade i vitchoklad. Vingarna är mandelflarn och ögon och ränder gjorda i mörk choklad.

Sugarpaste

Många har frågat mig varifrån jag köper sugarpaste eller varifrån man får det. Jag gör all min sugarpaste eller sockerpasta själv, med ganska enkla och få ingredienser. Det finns många olika recept, det här är ett receptet jag fastnat för. Jag brukar inte täcka mina tårtor med sugarpaste utan med marsipan eftersom jag tycker marsipan är godare. Den här satsen räcker till ganska många dekorationer till en tårta.

Det här är allt som behövs!
½ msk gelatin
0,3 dl kallt vatten
0,6 dl vit sirap
½ msk glycerol (finns på apoteket)

1 msk matolja eller kokosfett
450-500 g florsocker
(2-3 droppar smak)

 Blanda gelatinet och det kalla vattnet och låt det stå tills det tjocknat. Lägg blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirap och glycerol, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak. (Jag brukar smaksätta med citron eller vanilj.) Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen. Blanda ordentligt. Tillsätt resten av florsockret (lite i taget) och blanda tills kladdigheten minskar. Det är viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir det för torrt och svårt att modellera med. Lämna den lite kladdig och om det behövs kan du använda mera florsocker när du ska använda den. Plasta in degen i färskfolie och sätt den i en lufttät burk, gärna i kylskåpet. Låt den stå ett dygn innan du använder den.

Fåret Shaun tårta

Lillasyster har haft 2-årskalas. Eftersom hon gillar fåret Shaun blev tårtan inspirerad av det. Tårtbotten är en ljus sockerkaksbotten. Tårtan är fylld med hallon mousse och nougatgrädde, spacklad med vaniljgrädde. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan. Någon som vet vad hunden heter? Enligt Iris heter han Ester...

Fåret Shaun och hunden leker i sandlådan.
Traktor, spade, hink och sandformar ansåg Elsa att en sandlåda behöver ha!
Fåret
Hunden med klockan och visselpipan.
Kanterna spritsade i korgmönster.

23 mars 2011

Chocolate chip cookie


Mera bakat inför helgen... De här receptet är hämtat ur Sommarens söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Esienman. Har dock bytt ut lite av den mörka chokladen till vitchoklad. 

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 100 g mörk choklad
ca 100 g vit choklad


Vispa smör, farinsocker och socker poröst. Vispa i ägget och äggulan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner även den. Blanda till en deg.

Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
 Grädda i  175 grader varm ugn i ca 17 minuter.
.

20 mars 2011

Sockerkringlor med vanilj

 Ikväll har Iris och mor bakat sockerkringlor till det stundande kalaset. Lilla I´s födelsedag närmar sig med stormsteg så vi passade på att stöka undan lite inför det :o) Receptet rekommenderas varmt, dessutom trevligt med en variant på vanliga bullar.

4 dl mjölk
50 g jäst
4 st äggulor
ca 14 dl vetemjöl
2 krm salt
1½ tsk hjorthornssalt
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker

Fyllning:
10 msk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt

Garnering:
smör
strösocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulorna, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt. Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.

Dela degen i 4 delar och kavla ut varje till en kvadrat ca 40x40 cm.
Blanda vaniljsocker och smör. Bred fyllning över den utkavlade degen.
Vik över halva degen och skär i 8 remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Jäs kringlorna i 30 minuter.
 Grädda dem i 225 grader varm ugn i ca 8–10 minuter.

Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. De här kringlorna går riktigt bra att frysa, men isåfall lämnar man garneringen tills man tar dem ur frysen.

Citroncupcakes

De här gjorde jag till min syster Kristins födelsedag. En lite annorlunda cupcake som inte är lika maffig och söt som de flesta andra cupcakes är.

ca 12 st
90 g smör
90 g philadelphiaost
2 msk rivet skal från en citron
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa smöret, osten, citronskalet, socker och ägg tills smeten är jämn och krämig. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner blandningen i smeten medan du vispar smeten på låg hastighet. Skeda upp smeten i muffinsformar. Grädda i 160 grader varm ugn i ca 15-20 minuter 

Frosting:
30 g smör
80 g cream cheese
ca 5 dl florsocker 
1 tsk citronjuice
Sikta florsockret och vispa ihop alla ingredienser i en skål. Spritsa på de avsvalnade muffinsen. De som jag gjorde är dekorerade med lakritsströssel. De passade riktigt bra till citronglasyren, så det rekommenderas varmt!

19 mars 2011

Mamma mu och kråkan

Fick en trevlig tårtbeställning med önskemålet Mamma mu. Tårtbotten är en ljus sockerkaksbotten. Tårtan är fylld med jordgubbar, vaniljkräm och grädde. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan. Får bara säga grattis åt Vilhelmina och hoppas att hon blev nöjd med sin tårta.

Mamma mu och kråkan på picknick.

Om nå´n undrar så är det myror! :o)
Mamma mu
Smörgåsar med sallad, ost och prickig korv.

Vit kladdkaka

Det här var en mycket positiv överraskning för min del. Det är en kladdkaka gjord på vitchoklad. Mina smaklökar tilltalades verkligen av den här. Söt - men mycket god! Jag rörde ihop den på fem minuter och gräddade den på 15. Mycket snabbare och enklare än så här blir det inte. Kakan fick Caroline och hennes söner smaka på och åtminstone tror jag att den äldsta av pojkarna gav den godkänt :o). 



 2 ägg
 2 dl socker
 2 tsk vaniljsocker
 100 g smör
 100 g vit choklad
 2 1/2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen och smält smöret. Blanda chokladen i det smälta smöret. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter. 
Pudra lite florsocker över kakan innan servering. Servera med t.ex hallon och grädde.

18 mars 2011

Favorit i repris

Mina systrar har fyllt år. De här gjorde jag till Malins kalas. Det är kladdkakemuffins spritsade med grädde och dekorerade med marsipan och sugarpaste. Godare muffins får man leta efter!

6 mars 2011

Ssk-utflykt

Redo!
Full fart ner!
Böj på knäna!

Idag har söndagsskolan haft utflykt till pulkbacken i Vörå. Både stora och små i vår familj trivdes, skulle dock ha varit skönt att slippa blåsten... Iris susade ner för den branta, isiga backen både med kälke och pulka. Elsa satsade en stund på skidorna och tyckte absolut inte att det var för brant... Hon upprepade hela tiden mantrat som mor tutat i henne : böj på knäna, böj på knäna... t.o.m i uppförsbacken böjde stora damen på knäna :o)
Lyckad dag m a o. Nu ska mor ge sina ben en genomkörare på löpmattan, så kanske sinnet och den kommande arbetsveckan känns lättare :o)
Trevlig kväll!

Fönster

Det är en tid sedan som jag rapporterat något om pikku-rauhala. Projektet lever nog vidare :) Tyvärr har det fått ge vika för viktigare saker så som färdigställandet av vinden och diverse större byggprojekt. Men nu har både inspiration och material och lite tid infunnit sig. Jag har under veckan som gått byggt fönster och spikat lister :) Här kommer ett litet smakprov. Ännu återstår massor av listande, men huset är beboeligt och Elsa visar nedan ett litet smakprov från vardagsrummet :o)
Observera den fina golvmattan och tavlan! Vem skulle inte vilja ha en petshop tavla i sitt vardagsrum?

3 mars 2011

Kladdkaka


4 ägg
6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 
200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Smält smöret, låt svalna. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao och mjöl. Rör till sist ner det avsvalnade smöret.
Smörj och bröa en springform, tryck sedan i alla plopp
och grädda i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter.

Smält mjölkchokladen över ett vattenbad eller i micron.
Fördela sedan detta på kladdkakan och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.

Gårdagen...

spenderades hos fammo och faffa i Jakobstad.

Sötnos kör bil
Faffa och Iris på stytschälkkan
Full fräs i Treffisbackan!
De två fartgladaste; far och Elsa
Faffa bygger snögubbe med E&I

Vi pulkade, pulkade och pulkade, körde småbilar, byggde lego och avslutade dagen med lite skrinning. Två trötta töser somnade ganska snabbt i bilen hem. Mor var heller inte alltför pigg, men klarade faktiskt av att vara pratsällskap åt far i sisådär 40 minuter. Se´n när far började prata bilar tyckte mor att det var dags att stänga ögonlocken...