Sidor






Anneli bjöd sina arbetskamrater på tårta och önskade sig en rosa och en grön marsipantårta. Jag fick helt fria händer med dekorationerna. Ett litet önskemål var dock att det fick vara ganska enkelt. Tårtorna består av en ljus sockerkaksbotten. De är fyllda med hallon, grädde och kinuskimousse. De är spacklade med smörkräm och täckta med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan.

Hallontårta

Märker att jag har svårt att hinna blogga om mina alster nuförtiden. Jobbet tar all min tid och ork och däremellan finns det tre älsklingar i familjen som också behöver lite uppmärksamhet :) Men ska försöka uppdatera lite i alla fall. Den här tårtan kom till av en överbliven tårtbotten. Den består av en mandelbotten fylld med vaniljkräm och grädde. Den är enkelt garnerad med hallon (plockade på Timbärhållmin!) och daimkulor. Det här blev en Elsa-favorit!

17 augusti 2011

Bröllopstårta



Glutenfri tårta





Våra vänner Rolli och Sonja gifte sig i helgen. Så här såg deras tårtor ut! Tårtorna består av en ljus tårtbotten delad i tre delar och en mandelbotten. De är fyllda med hallon, kinuskimousse och vanilj-gräddblandning, även kallad glasskräm. De är spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan.

Smörkräm
125 g smör
 250 g (= 4 dl) florsocker
  2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
Vispa smör och florsocker. Tillsätt det kokande vattnet och essensen.

Tillägg 6.8.2012 Numera vispar jag smöret utan florsocker länge, ca 10 minuter, så försvinner den där smörsmaken som inte alla gillar :)

Provtårta

En av mina närmaste vänner gifte sig i helgen och till deras bröllop fick jag äran att göra tårtan. Jag ville självklart att de själva skulle få välja vilka smaker de ville ha, så jag gjorde en provtårta som de fick smaka på före bröllopet.

Provtårtan bestod av en ljus sockerkaksbotten och en mandelbotten. Receptet till mandelbottnen är härifrån och det rekommenderas varmt! Jag delade bottnarna så att jag fick 4 "tårtbitar". Dessa tårtbitar fyllde jag med olika fyllning och täckte dem med marsipan. Ovanpå tårtbitarna skrev jag vilka fyllningar det fanns i, så att det skulle vara lättare att komma ihåg. Lite recept följer...

Mandelbotten
400 g smör 
150 g socker

4 äggulor

400 g vetemjöl

80 g mald sötmandel

Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Rör ner mandel, äggulor och vetemjöl. Dela degen i 3 delar, tryck till dem och lägg på mjölad tallrik. Låt degen vila i kyl minst en halvtimme. Tryck ut degen i en bakform.
Grädda i 5 – 8 minuter i 200 grader varm ugn.

Tillägg 6.8.2012 Degen ska alltså delas i tre delar eftersom det blir tre skilda bottnar, som ska gräddas i olika omgångar!
Chokladmousse 


150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost


Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Värm grädden till den nästan kokar, den får dock INTE KOKA!! Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det blir en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att svalna, gärna över natten. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens. Har gjort denna med både vitchoklad och mjölkchoklad och båda blir otroligt goda!

2 dl vispgrädde
200 g creme fraiche
150 g mandelmassa
(1 tsk kardemumma)

Vispa grädden ganska hårt. Riv ner mandelmassan i creme fraichen och blanda också ner den vispade grädden. Smaksätt eventuellt med kardemumma.
Slutresultatet av bröllopstårtorna kommer senare!

2 augusti 2011

Mikaels tårtor


Förra helgen hade jag fullt upp med tårtmakandet. Mikael fyllde jämna år och önskade att jag skulle göra hans tårtor. Vi kom fram till att jag skulle göra gräddtårtor, men eftersom de är lite svårare att då göra dekorationer i marsipan och sp, så blev det en liten kompromiss. Vädret var tyvärr inte på min sida... 3o grader varmt i köket hos faster var ingen hit för gräddtårtor... Men tårtor blev det i alla fall! Bottnarna är sockerkaksbottnar fyllda med kinuskimousse och hallonsylt. De är spacklade med grädde och täckta med ett marsipanlock. Kanterna är spritsade med grädde och dekorationerna är gjorda i marsipan.