Sidor

8 november 2015

Nataschas tårta






Elsas kompis Natascha fyllde 9 år tidigare i höst. Hon önskade sig en tårta i lila. I övrigt fick jag fria händer. Tårtan var gjord på en ljus tårtbotten fylld med kokosmousse och hallonmousse. Tårtan var spacklad med creamcheese frosting och täckt med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp.


27 september 2015

Äggfria kärleksmums


Iris (och mitt) fotbollslag hade säsongsavslutning i lördags. I laget finns en flicka som är äggallergiker. Hade tänkt baka kärleksmums/snoddas, mockarutor och fick mig en liten tankeställare när den skulle vara äggfri.  Improviserade ett äggfritt recept som blev nästan godare än det med ägg. Den blev lite kladdigare i konsistensen och här hemma blev det snabbt allas favorit. 

Äggfria kärleksmums
75 g smör
1 tsk no egg
2 msk vatten
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk kakao
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr 
35 g smör
1 msk kallt kaffe
½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 1½-2 dl florsocker
kokos

Smält smöret och låt det svalna. Blanda no egg pulvret med vattnet. Blanda det tillsammans med sockret. Blanda de övriga torra ingredienserna och sikta ner det i smeten omväxlande med mjölken och smöret. Klä en form, ca 20 cm x 20 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Gräddan bottnen i ca 10-15 minuter i 175 grader varm ugn.

Smält smöret till glasyren och blanda i de övriga ingredienserna, till sist florsockret. Bred över den avsvalnade kakan och strö kokos direkt ovanpå.
 

20 september 2015

Alexeis 2-års tårta




Alexei har hunnit fylla 2 år. Han firade sin födelsedag med en lastbilstårta. Tårtan bestod av en ljus tårtbotten fylld med kokosmousse och blåbärsmousse. Den var spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Dekorationen skar jag också ut i marsipan.


                                                                             

19 september 2015

Jessica & Jonas förlovningstårtor



Jag hade äran att få baka till min lillebror Jonas och Jessicas förlovningskalas. Eftersom min lillebror gillar traditionella tårtsmaker ville jag försöka göra så traditionella tårtor som möjligt men personliga iaf. Vi kom fram till att det skulle vara kinuskitårtor med grädde på kanterna. Det gjorde att dekorationerna inte kunde vara hur stora som helst. Jag valde att hålla dem ganska enkla, men tyckte att de blev söta iaf. De är gjorda på ljusa tårtbottnar fyllda med jordgubbsmousse och limemousse, täckta med kinuski ovanpå och grädde på sidorna. Siluetterna har jag skurit ut i marsipan.  

12 september 2015

Ellens 1-års tårta

Ellen har firat sin första födelsedag med en höstaktig tårta. Tårtan bestod av en ljus tårtbotten fylld med lemoncurd, lemoncurdmousse, vaniljmousse och blåbärssylt. Den var spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna var gjorda i både sp och marsipan.


10 september 2015

Dominocupcakes


Ett smarrigt recept på cupcakes med dominokex. Kexen går också att byta ut till Oreokex. Receptet kommer härifrån.

Cupcakes
 3 ägg
3½ dl socker
250 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
25 g kakao
150 g smält smör
2 dl mjölk
200 g domino/oreokex
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Sikta de torra ingredienserna och blanda försiktigt i äggblandningen tillsammans med mjölken och smöret. Hacka kexen och vänd i dem i smeten. Fyll muffinsformar med smeten och grädda i 180 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Frosting
1½ msk mjöl
1½ dl mjölk
250 g florsocker
250 g smör
Koka mjölk och mjöl till en tjock vit sås. Låt kallna över natten. Vispa smör, florsocker och mjölkpuddingen i minst 20 minuter. Tillsätt eventuellt färg på frostingen på slutet. Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera t.ex med halverade dominokex.

6 september 2015

Tårta med daim, kola och jordgubbar

Jordgubbsdröm 
300 g digestivekex
100 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
 5 dl vispgrädde
2 dubbeldaim
jordgubbar

Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Mixa kexen fint i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck ut kexen i bottnen och på kanterna av formen. Sätt i kylen så länge fyllningen förbereds. Vispa grädden och hacka daimstängerna grovt. Blanda 3/4 av daimhacket med grädden. Bred ut kolakrämen (den karamelliserade mjölken) på kexbottnen. Fyll på med daimgrädden. Skiva rikligt med jordgubbar och sätt ovanpå. Strö resten av daimhacket ovanpå jordgubbarna.

5 september 2015

Natalies doptårta

 Vanessa har fått en lillasyster och jag fick äran att göra hennes doptårta. Den är gjord på en ljus sockerkaksbotten fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Den är spacklad med smörkräm och täckt med sp, dekorationerna är också gjorda i sp.

 Jordgubbsmousse
 400 g jordgubbar
1½ dl socker
7 gelatinblad
5 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp jordgubbarna med sockret. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré. Smält gelatinbladen i den varma purén och låt svalna (så att inte vispgrädden smälter när det rörs ihop). Vispa grädden och vänd ner jordgubbspurén i vispgrädden.




30 juni 2015

Kalas!

Elsa har firat sin 9-årsdag lite i förväg. Vi lyckades pricka kalaset när vädret visade sig från sin finare sida. Vi dukade (eller rättare sagt barnen) ute på gården. Elsa har själv bakat och fixat det mesta till kalaset, allt från namnlappar till bakverk. Vi funderade länge av och an hur tårtan skulle se ut. Till slut kom vi fram till att vi skulle göra en glasstårta. Jag frågade vilka smaker hon önskade och sedan var det bara att börja på. Receptet följer nedan (jag utgick från dessa två recept):

Hallon-, vanilj- och dumleglasstårta med dominobotten 

Botten
200 g dominokex med mintsmak
75 g smör

Blanda smält smör med kexsmulor och tryck försiktigt ut det i bottnen på en bakpappersklädd springform. Sätt formen i kylskåpet så länge du gör fyllningen.

Vaniljglass
5 dl vispgrädde
1 brk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljessans
½-1 tsk vaniljpulver
Vispa grädden fluffig och blanda övriga ingredienser med grädden. Häll blandningen över kexbottnen och ställ i frysen några timmar, gärna över natten.

Hallonsylt
500 g hallon
½ dl socker
Koka hallon och socker och låt kallna. Häll sedan ovanpå vaniljglassen och ställ tillbaka i frysen.

Dumleglass
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
90 g äggulor (ca 6 st)
220 g dumlekolor
1 msk glukos
1 krm vaniljpulver
½ dl socker
Koka upp mjölk, grädde och glukos och vaniljpulver. Hacka ca 150 g dumlekolor grovt. Vispa äggulor och socker fluffigt och häll under omrörning över den heta gräddmjölken. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och tillsätt dumlekolorna. Värm tills den når ca 85 grader. Det skall inte koka! Kyl smeten innan den sätts i glassmaskin. Hacka resterande dumlekolor fint och häll tillsammans med den avkylda glassmeten i glassmaskinen. När glassen är klar breds den ovanpå hallonen. Frys kakan ytterligare några timmar innan servering. Av äggvitorna som lämnar kan man göra maränger som dekoration på kakan. Dekorera den med hallon, dominokex och maränger.

Maränger
4 äggvitor
2 dl sockers
saften av en ½ citron
Sätt allt i en kopp över vattenbad och vispa tills marängen når 62 grader. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen kallnat. Spritsa ut maränger på plåtar och grädda i 100 grader varm ugn i ca 2 timmar.





11 juni 2015

Frozen tårta

Irina fyllde år tidigare i vår. Hon önskade sig en Frosttårta med Elsa på. Tårtan bestod av en ljus tårtbotten fylld med kokosmousse och lemoncurd mousse. Den var spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp.

10 juni 2015

Jennys studenttårtor

 Jenny har också firat sin studentexamen. Hennes tårtor bestod av ljusa tårtbottnar fyllda med hallonmousse och vitchokladmousse. De var spacklade med smörkräm och täckta med sp. Dekorationerna var också gjorda i sp. En liten specialönskan som Jenny hade var att hon skulle finnas med sitt spjut på en av tårtorna.



6 juni 2015

Nicolinas studenttårtor



 Nicolina firade sin studentexamen förra veckoslutet. Jag fick äran att göra hennes tårtor. Hon önskade att tårtorna skulle likna Benjamins tårtor men blommorna fick gå i rosa istället. Tårtorna bestod av ljusa tårtbottnar fyllda med vitchokladmousse och limemousse. De var spacklade med smörkräm och täckta med marsipan. Dekorationerna var gjorda i sp. Jag gjorde också några glutenfria bakelser med samma fyllning.