Vaniljfromage med lakritsmandlar
50 g socker
50 g mandlar
½ tsk rålakrits
Smält sockret och låt det bli gyllene i färgen. Tillsätt mandlarna och rör om tills mandlarna är täckta av sockret. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och strö över lakritspulvret.
1 gelatinblad
½ tsk vaniljpulver
50 g råsocker
3½ dl vispgrädde
½ dl äggvita
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljpulvret och sockret. Vispa äggvitorna styva. Värm två matskedar vaniljgrädde i en kastrull och smält det urvridna gelatinbladet i grädden. Ta 1/3 av den kalla vaniljgrädden och rör ut i gelatinblandningen. Blanda ut det med resterande delen av den kalla vaniljgrädden. Vänd till sist ner äggvitorna. Undvik att röra för mycket. Hacka mandlarna fint och fördela 2/3 i bottnen på fyra glas. Spara resterande mandlar till garneringen. Fördela fromagen i glasen och låt stå i kylskåp ett par timmar.