Sidor

8 maj 2013

Lakrits- och citronmoussetårta

Botten
200 g Dominokex
50 g smör

Lakritsfyllning
12 st Kick lakritsstänger
3 dl vispgrädde
5 gelatinblad
3 ½ dl Flora Visp
½ dl vatten

Citronfyllning
5 gelatinblad
4 dl grädde
400 g citronfärskost
¾ dl socker
½ dl citronsaft

Lakritstäcke
3 gelatinblad
½ dl vatten
2 dl lakritssås (Pirkka eller O´hoj)
 
Krossa dominokexen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.

Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en springform. Tryck försiktigt ut kexsmulorna i bottnen på springformen.
Hacka lakritsstängerna och sätt dem i en kastrull tillsammans med grädde. Värm försiktigt grädden så att stängerna smälter. Låt blandningen kallna helt och hållet i kylskåp, gärna till följande dag.
Vispa Flora Visp ganska löst.
Blötlägg gelatinblafen. Vispa upp den iskalla lakritssåsen.
Blanda Flora Visp och den uppvispade lakritssåsen. Hetta upp vattnet och smält gelatinbladen. Rör försiktigt ner det i fyllningen.
Häll den ovanpå kexbotten och låt den stelna i kylskåp.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och blanda i socker och färskost.  Hetta upp citronsaften och lägg i gelatinbladen. Låt svalna lite och rör ner i gräddblandningen.
Häll blandningen ovanpå lakritsfyllningen. Ställ i kylskåp ett par timmar.
Läg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka ½ dl vatten och smält gelatinbladen. Blanda lakritssås och gelatinvattnet ordentligt. Häll försiktigt blandningen på citronfyllningen. Låt stå i kylskåp en stund innan den lossas från springformen. Ett litet tips ang. lakritssås; med Pirkkas lakritssås blir glasyren glansig och fin, medan den med O´hojs sås blir matt. Personligen tycker jag att O´hojs lakritssås är mycket godare än Pirkkas. På den här tårtan har jag använt Pirkkas.
Dekorera på valfritt sätt! Den här har jag dekorerat med handgjorda blommor i sp.

8 kommentarer:

  1. Grattis till det trevliga reportaget i vbl idag! Maggi

    SvaraRadera
  2. Hittade hit tack vare Vbl. idag. Blev smått överraskad av alla vackra tårtor och bakverk du gör. Du gör bakverken till riktig konst:-)
    H: Odin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att du hittat hit. Hoppas att du hittar något som intresserar dig! Carina

      Radera
  3. dethär måste va gott,men säkert jobbigt många moment,god fortsättning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken passar åtminstone mig. Många moment men inte så mycket att göra i varje moment, kräver lite tålamod bara ;)

      Radera
  4. Hej! Hittade din fina och inspirerande blogg tack vare artikeln i Öt idag. Jag undrar om du köper marsipanen i storpack nånstans ifrån eller om du köper de små förpackningarna i mataffärerna. Intressant att läsa om de olika fyllningar man kan använda:-)Tack för härlig inspiration!Annika

    SvaraRadera
  5. Ååh det här ser bara så gott ut :D Jag har en lång lista på främst cheesecakes som du har gjort som jag har på min bör-testas-lista.

    SvaraRadera